sreda, 26. oktober 2016

Čokoladna krema s karamelizirano bučo


Brez buč ni prave jeseni, ni pravega jesenskega vzdušja, ni prave jesenske kulinarike.

Letošnje leto ni bilo ravno naklonjeno bučam (bučam vseh vrst), tako da tistim, ki ste kaj uspeli pridelati, vam iskreno čestitam :)
Kljub vsemu imam dobre veze in vsako jesen dobim buče :) tako ali drugače in to čisto naravne, bio, s kakšno piko in različne oblike. Pa še všeč mi je, da se na hladnem zelo dolgo ohranijo, tudi do enega leta, kar pomeni, da jih ni potrebno takoj uporabiti. 

Tokrat sem izbrala muškatno lepotico, katere meso je zelo sočno, sladko, aromatično in primerno za uporabo v sladkih in slanih receptih. Prav tako so užitna tudi semena, ki jih lahko uživamo cela, sveža ali popražena in vsebujejo visoko vsebnost olj in proteinov in so zeloooo zdrava.
Zasledila pa sem celo, da se v domači medicini uporablja poparek bučnih listov za odpravljanje želodčnih težav in zlatenice...vsakič se naučimo kaj novega :)

Z bučo se vrnem v kuhinjo...odločila sem se za sladico, ki preseneti in absolutno preseže naša pričakovanja.






(4 osebe, 1h 15min)

150 ml sladke smetane
½ žličke cimeta
100 g temne čokoladne kapljice
400 g olupljene muškatne buče
1 žlica masla
1,5 žlice sladkorja
Pest orehov


V kozico zlijemo sladko smetano in jo segrejemo do 80°C. V segreto smetano dodamo ščep cimeta in čokolado. Če imate čokolado v kosu, jo predhodno narežite na majhne koščke.

Z metlico dobro vmešamo čokolado v smetano in ohladimo, nato pa postavimo čokoladno smetano v hladilnik za 1 uro.

Olupljeno bučo narežemo na majhne kocke enake velikosti in jih na ponvici na žlici masla enakomerno popečemo. Vmes ponvico večkrat pretresemo.

Ko se bučne kocke zmehčajo, dodamo sladkor in jih karameliziramo.

Pripravljeno bučo odstavimo in ohladimo.

Čokoladno smetano vzamemo iz hladilnika in jo stepemo do ¾.

Orehe na hitro popražimo na ponvici, da zadišijo.

V kozarčke nadevamo sladek bučni konkase, čokoladno kremo in grobo nasekljane orehe.


Ponudimo ohlajeno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar