Že tradicionalno so na meniju gosi z mlinci, pa račka z rdečim zeljem. Na primorskem je znana tradicionalna jed petelinji ali kokošji golaž s fuži. Vedno bolj pa se uveljavljajo tudi drugi jedilniki, ki si izberejo pečenega purana z različnimi prilogami.
Mislim, da je na martinovo toliko različne hrane na mizi, da prav vsak najde kaj za svoj okus in želodec.
Za ta praznik vina sem se odločila, da pripravim večerjo malo drugače in sicer puranje rulade s pomarančo in rožmarinovi krompirjem. Mmmm, slastno.....
za 4 osebe:
4 velike puranje zrezke (file)
sol
poper (sveže mleti)
oljčno olje
0,5 dl suhega belega vina
3 sočne pomaranče
1 žlica gorčice
1 žlica balzamičnega kisa
8 srednje velikih krompirjev
majhen šopek rožmarina
Puranje zrezke potolčemo, razrežemo po dolgem , posolimo in popramo
ter popečemo na oljčnem olju. Dodamo vino in počasi dušimo.
Krompir operemo in ga narežemo na manjše kose, solimo,dodamo
drobno narezan rožmarin, prelijemo z nekaj žlicami oljčnega olja ter dobro
premešamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj C in segrejemo pladenj. Na vroč pladenj stresemo začinjen krompir in
spečemo.
Med pečenjem nekajkrat premešamo.
Pomaranče olupimo, odstranimo ves bel ovoj in z ostrim nožem
izrežemo posamezne rezine (celice brez ovoja) ter jih damo na stran. Iz
preostalih pomaranč iztisnemo sok.
Meso odmaknemo iz ponve in vanjo zlijemo ves pomarančni sok.
Omaki dodamo še balzamični kis in gorčico ter po potrebi še solimo in popramo.
Rezine pomaranč zavijemo v meso (v rulado) in prebodemo z
zobotrebcem. Mesne rulade dodamo pomarančno mesni omaki in še nekaj minut
pokuhamo, nato pa dodamo pečenemu krompirju in postrežemo.
Enostavno in tako zelo okusno :) pravi jesenski okusi na vaši mizi s kvalitetno kapljico mladega vina.
Ni komentarjev:
Objavite komentar