No, to so nekatere starodavne vraže, bi rekli, vendar pa vse to dokazuje samo to, kako so včasih žajbelj cenili veliko bolj kot danes.
Že nekaj časa razmišljam o žajbljevi sladici...in končno je tu :) tako zelo presenetljivo odlična, da jo morate poskusiti :)
za 12 kosov:
Žajbljev
karamel:
60 g
sladkorja
10 svežih
žajbljevih listov
1 čajna
žlička sode bikarbone
Biskvit:
2 jajca
100 g rjavega
sladkorja
50 g mehkega
masla
40 g
žajbljevega karamela
Ščep bio
vanilijevega sladkorja v prahu
100 g bele
čokolade
200 g moke
60 g bele
čokolade (za obliv)
Kandirani žajbljevi
listi:
12 žajbljevih
listov
kristalni
sladkor
Za pripravo
kandiranih listov najprej liste operemo, malenkost osušimo, nato pa damo v posodo s sladkorjem, da se sladkor z
vseh stani prilepi nanje.
Sladke liste
polagamo na peki papir in počakamo, da se popolnoma posušijo.
V kozici
stresemo sladkor in ga na počasnem ognju pretvorimo v karamel. Karamela ne
mešamo, ampak samo počasi obračamo kozico. Žajbljeve liste na drobno narežemo
in PREVIDNO dodamo karamelu, prav tako sodo bikarbono. Dobro premešamo in
zlijemo v pekač s peki papirjem. Počakamo, da se ohladi in strdi, nato pa ga v
močnem mešalniku z rezili zdrobimo v prah. In damo na stran. (Lahko si pomagamo
tudi z možnarjem.)
Penasto
stepemo jajca in sladkor. Dodamo zmehčano maslo, vanilijev sladkor , žajbljev
karamelni prah stopljeno belo čokolado in na koncu presejano moko.
Homogeno
mešanico vlivamo v papirnate modelčke v pekač za mafine in pečemo v že ogreti
pečici na 180 stopinj, 20 minut.
Pečene in
ohlajene mafine po vrhu prelijemo z kančkom bele čokolade in okrasimo s
kandiranim hrustljavim žajbljevim listom.
Slastno..slastno...slastno...
O, uau! Nisem si mislila, da se da iz žajblja nardit tako fino sladico. A liste tudi pojemo?
OdgovoriIzbrišiSeveda. Listi so kandirani, hrustljavi z nežnim sladkobnim okusom in pridihom svežega žajblja :) Zelo so dobri
Izbriši