torek, 17. november 2015

Žajbljevi mafini

Obožujem moja dva grmička, olesenelih stebelc in sivo zelenih mesnatih listov...sploh nisem vedela, da je žajbelj včasih veljal za zelo dragoceno, posvečeno rastlino... rastlino ki lahko človeku povrne nesmrtnost in zaradi katere se ne postaraš, če jo gojiš na svojem vrtu. 

No, to so nekatere starodavne vraže, bi rekli, vendar pa vse to dokazuje samo to, kako so včasih žajbelj cenili veliko bolj kot danes.

Že nekaj časa razmišljam o žajbljevi sladici...in končno je tu :) tako zelo presenetljivo odlična, da jo morate poskusiti :)





za 12 kosov:

Žajbljev karamel:
60 g sladkorja
10 svežih žajbljevih listov
1 čajna žlička sode bikarbone


Biskvit:
2 jajca
100 g rjavega sladkorja
50 g mehkega masla
40 g žajbljevega karamela
Ščep bio vanilijevega sladkorja v prahu
100 g bele čokolade
200 g moke
60 g bele čokolade (za obliv)


Kandirani žajbljevi listi:
12 žajbljevih listov
kristalni sladkor


Za pripravo kandiranih listov najprej liste operemo, malenkost osušimo, nato pa  damo v posodo s sladkorjem, da se sladkor z vseh stani prilepi nanje.

Sladke liste polagamo na peki papir in počakamo, da se popolnoma posušijo.

V kozici stresemo sladkor in ga na počasnem ognju pretvorimo v karamel. Karamela ne mešamo, ampak samo počasi obračamo kozico. Žajbljeve liste na drobno narežemo in PREVIDNO dodamo karamelu, prav tako sodo bikarbono. Dobro premešamo in zlijemo v pekač s peki papirjem. Počakamo, da se ohladi in strdi, nato pa ga v močnem mešalniku z rezili zdrobimo v prah. In damo na stran. (Lahko si pomagamo tudi z možnarjem.)

Penasto stepemo jajca in sladkor. Dodamo zmehčano maslo, vanilijev sladkor , žajbljev karamelni prah stopljeno belo čokolado in na koncu presejano moko.

Homogeno mešanico vlivamo v papirnate modelčke v pekač za mafine in pečemo v že ogreti pečici na 180 stopinj, 20 minut.

Pečene in ohlajene mafine po vrhu prelijemo z kančkom bele čokolade in okrasimo s 
            kandiranim hrustljavim žajbljevim listom.

Slastno..slastno...slastno...




2 komentarja:

  1. O, uau! Nisem si mislila, da se da iz žajblja nardit tako fino sladico. A liste tudi pojemo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda. Listi so kandirani, hrustljavi z nežnim sladkobnim okusom in pridihom svežega žajblja :) Zelo so dobri

      Izbriši