ponedeljek, 2. november 2015

Kostanjevi popsi

Ni jeseni brez kostanja. Najbolj znan je seveda v pečeni ali kuhani obliki, vsako leto pa vedno bolj v vseh drugih jedeh, v sladkih in slanih. Receptov je malo morje... Ko imate enkrat pripravljen kostanjev pire, lahko z njim ustvarite vse mogoče...

Ta plod, ki je v preteklosti čez zimo ubranil marsikoga lakote ima poleg svoje škrobnate in bogate mineralne sestave tudi nekaj beljakovin, vitamine C, A, B6, elemente v sledeh, čisto malo maščob in zelo veliko folne kisline. Marsikdo ne ve, da je tako zelo zdrav. To pa ni od muh :)
Zato pametni izkoristimo plodove narave in si popestrimo svoj jedilnik :)







za 10 kosov :

250 g kuhanega kostanja (lahko tudi kupljen, kuhan)
40 g marcipana
1 žlica kakava
40 g sladkorja v prahu
temna čokolada za preliv


Vse sestavine stresemo v močan mešalnik z ostrimi rezili in mešamo tako dolgo, da dobimo gosto maso podobno testu (takšna struktura kot plastelin).

Iz kostanjeve mase oblikujemo majhne kroglice enake velikosti in jih damo za pol ure v zamrzovalnik.

Čokolado nasekljamo in stopimo nad vodno kopeljo. Pazimo, da temperatura čokolade ne preseže 50 stopinj C, sicer se lahko sesiri.

Pripravimo palčke. Konico vsake palčke pomočimo najprej v stopljeno čokolado, nato pa v kostanjevo kroglico. Nato pa celo ali samo do polovice pomakamo v stopljeno čokolado.

Popse polagamo s kroglico navzdol na pladenj s peki papirjem in počakamo, da se čokolada strdi.


Pripravljene popse po želji okrasimo in ponudimo kot prigrizek dobrodošlice ali kot posladek. 

Zdrav in sladek jesenski prigrizek :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar