Ta plod, ki je v preteklosti čez zimo ubranil marsikoga lakote ima poleg svoje škrobnate in bogate mineralne sestave tudi nekaj beljakovin, vitamine C, A, B6, elemente v sledeh, čisto malo maščob in zelo veliko folne kisline. Marsikdo ne ve, da je tako zelo zdrav. To pa ni od muh :)
Zato pametni izkoristimo plodove narave in si popestrimo svoj jedilnik :)
za 10 kosov :
250 g kuhanega kostanja (lahko tudi kupljen, kuhan)
40 g marcipana
1 žlica kakava
40 g sladkorja v prahu
temna čokolada za preliv
Vse sestavine stresemo v močan mešalnik z ostrimi rezili in
mešamo tako dolgo, da dobimo gosto maso podobno testu (takšna struktura kot plastelin).
Iz kostanjeve mase oblikujemo majhne kroglice enake
velikosti in jih damo za pol ure v zamrzovalnik.
Čokolado nasekljamo in stopimo nad vodno kopeljo. Pazimo, da
temperatura čokolade ne preseže 50 stopinj C, sicer se lahko sesiri.
Pripravimo palčke. Konico vsake palčke pomočimo najprej v
stopljeno čokolado, nato pa v kostanjevo kroglico. Nato pa celo ali samo do polovice pomakamo v stopljeno
čokolado.
Popse polagamo s kroglico navzdol na pladenj s peki papirjem
in počakamo, da se čokolada strdi.
Pripravljene popse po želji okrasimo in ponudimo kot
prigrizek dobrodošlice ali kot posladek.
Zdrav in sladek jesenski prigrizek :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar