torek, 8. december 2015

Čokoladna salama

Tale decembrski oz. predpraznični čas je vsako leto bolj stresen...v dobrem in slabem pomenu (pa ne zaradi izdelave Čokoladne salame:))

Komaj ga čakaš (sploh mi, navdušeni kulinarični ustvarjalci) da začneš s t.i. maksimalnim izkoriščanjem najbolj potrošniškega meseca. Vendar ne agresivno in za vsako ceno...

December pa ni le čas za super promocijo, ampak  je tudi čas obdarovanja vsakega, ki nam nekaj pomeni...in kako si nas bodo zapomnili? Po srčnosti, iskrenost in pozitivni energiji, ki smo jo dali darilcu in ne po velikosti in količini denarja, ki smo ga zapravili zanj.

Včasih je najbolj srčno darilo tisto, ki ga naredimo sami :)

V decembrskem času vam bom postregla z različnimi kulinaričnimi idejami, kako osrečiti sebe in svoje najdražje na simple način:)





120 g maslenih keksov
70 g jedilne čokolade
100 g zmehčanega masla
100 g sladkorja v prahu
25 g kakavovega prahu
1 dl mleka

Maslene kekse stremo na deski z valjarjem. Jedilno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Če uporabimo slednjo moramo paziti, da čokolade ne zažgemo, moramo jo večkrat premešati.

Mehko, vendar ne stopljeno maslo zmešamo s sladkorjem, da nastane bleda puhasta zmes. 

Dodamo riževo mleko, tekočo čokolado, presejan kakavov prah in drobtine  keksov. Vse skupaj dobro premešamo in oblikujemo v svaljek s premerom 5 cm. Zavijemo ga v prozorno folijo ali alu folijo in ga damo v hladilnik za najmanj 12 ur da se strdi.


Ohlajeno salamo razrežemo na centimeter debele rezine in postrežemo ali pa zavijemo v celofan in podarimo :)

Prijetno praznično sladkanje :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar