nedelja, 20. december 2015

Panettonne alias Masleni kruh

Ko nam nekdo omeni besedo "panetone" je naša prva asociacija (vsaj pri večini) lepa, svetleča, praznična škatla v kateri se skriva sladica iz kvašenega testa v sadni ali čokoladni varianti. Eni jo obožujejo in je obvezen del prazničnega inventarja, drugi je ne morejo videti...

Jaz pa vem samo eno, da se domači masleni Panettonne nikakor ne more primerjati s kupljenim...
in tukaj je fantastičen, noro dober recept za ta slastni masleni kruh.



za visoko posodo s premerom 18 cm:

650 g moke
45 g kvasa
150 g sladkorja
250 ml mlačnega mleka
200 g masla
4 rumenjaki
sol
ščep muškatnega oreška
100 g citronata
50 g oranžata
150 g rozin
100 g jedilne čokolade




Moko presejemo v skledo in naredimo na sredi jamico v katero damo kvas z malo sladkorja in mleka. Počakamo, da vzhaja, nato pa dodamo preostalo mleko, raztopljeno maslo, rumenjake, ščep soli, muškatni oreh in vso moko.

Zamesimo v homogeno testo, ki mora delati mehurčke in ga pustimo 20 minut, da vzhaja.

V testo zamešamo še rozine, narezan citronat in oranžat ter na drobno narezano čokolado. Iz testa oblikujemo kroglo, ki jo položimo v okrogel visok in namaščen pekač ali v visoko papirnato posodo za peko in pustimo, da še malo vzhaja.

Pečico segrejemo na 190°C.

Maslen kruh zarežemo v obliki križa in ga na spodnji višini pečemo 1h 30 min.

Pečen masleni kruh naj se v papirnati posodi ali pekaču malo ohladi, nato pa ga damo na kovinsko rešetko in do konca ohladimo.


Najboljši je seveda svež :)

Veselo praznično sladkanje:)

Ni komentarjev:

Objavite komentar