četrtek, 08. januar 2015

KakiLady


Ta sladica je nastala kot inspiracija neke druge, podobne sladice..ampak jaz ne bi bila jaz, če ne bi malo naredila po svoje :) Vsi vemo, da je kaki  sadež pozne jeseni, podoben paradižniku.. Ampak ali vemo, da je to avtohtona rastlina Kitajske, uspeva pa večinoma na Japonskem? Kaki raste na drevesu  z istim imenom, je izredno sladkega okusa in poln koristnih učinkovin (mineralov, vitaminov,..) zato ni naključje, da spada v družino dreves im. Diospyros (skupina ebenovec), kar v stari grščini pomeni sadež bogov. Skratka superživilo! Te imamo najraje :)




Kaki je odličen kot samostojni sladki prigrizek ali kot ena od sestavin sadne solate. Iz njega lahko narediš tudi odlične sladice, lahko pa ga uporabiš kot eksotično prilogo h kosilu,
npr. k piščančji solati.

Ko je sezona zanj, ga imamo obvezno doma. Najraje gajbico ali dve vzamem od domačega 
pridelovalca. Po navadi se pripelje v naš kraj, kar je luksuz, sicer pa se odpeljem ponj v vipavsko dolino.
Za to pregrešno sladico, ki vsakič takoj izgine v ustih družinskega člana ali povabljenca,  sem za  4 osebe  uporabila:

250g pasirane skute
žlico kisle smetane
žlico sladke smetane
žlico demerare (nerafiniran trsni sladkor) zmlet v prah
2 kakija (kakijev pire)
100g temne čokolade
100g orehovih jedrc

V veliki posodi penasto z metlico zmešamo skuto, sladkor, kislo in sladko smetano, da dobimo rahlo homogeno zmes.
Kaki razpolovimo in ga z jedilno žlico ločimo od lupine. Z mešalnikom ga zmiksamo v gladek pire.
Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in pazimo, da je ne segrejemo preveč, saj se sicer sesiri in ni uporabna. Segrevamo do približno 32 stopinj C.
Vmes prepražimo orehe, saj so veliko boljši, ko sprostijo aromo. Pazimo le, da jih ne zažgemo. Ko začnejo dišati, jih odstavimo iz ognja in  sesekljamo na drobno.
Vzamemo kozarčke po želji in jih napolnemo v plasteh z okusnimi sestavinami. Lahko si pomagamo z dresirno vrečko in to storimo elegantnejše in hitrejše: sestavine si sledijo v plasteh: kremna skuta, kapljice čokolade, kakijev  pire, kapljice čokolade, kremna skuta in praženi orehi na vrhu.

Sladico lahko okrasimo tudi z vnaprej pripravljenimi čokoladnimi lističi, palčkami…domišljija nima meja...
...potem pa se udobno namestimo v mehak počivalnik, zajamemo s polno žličko in uživamo v harmoniji okusov zdrave in enostavne sladice.



5 komentarjev:

  1. Sliši se odlično! To moram čim prej poskusit! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pohiti, dokler se ga da še kupiti. Ne bo ti žal ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Lahko uporabim tudi kaki vanilijo?

    OdgovoriIzbriši
  4. Seveda. Lahko je tudi bolj čvrst. V vsakem primeru ga boš spasirala, ker potrebuješ pire.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sladica je odlična! Moram reči, da nismo prav dolgo uživali ob pogledu nanjo, ker je izginila 1, 2, 3 :))

      Izbriši