Dobila sem sveža prepeličja jajčka v dar. Super :) Za predjed za mojo
družino.
Marsikdo bi vprašal, kako pa
sploh izgledajo in kaj naj z njimi počnem. Seveda, ko pa smo navajeni le na kokošja, pa še teh naj ne bi
preveč pojedli, ker vsebujejo holesterol, pa kaj vem kaj vsega in »ni dobro« za
naše telo. Seveda, da ni dobro, če bi jih preveč pojedli, ampak pri nobeni
stvari ni dobro in predvsem zdravo pretiravati.
Jajce je popoln izdelek narave, saj vsebuje vse
hranilne snovi za normalni razvoj zarodka. So poceni (kokošja) in dostopna, zato so v naši kuhinji skoraj
nepogrešljiva. Mit, da so jajca holesterolska bomba, pa je že davno ovržen.
Jajca so med osnovnimi človekovimi živili že od začetkov civilizacije in so kot
eno najpopolnejših živil na svetu vsestransko uporabna.
Ko sem bila majhna, sem bolehala za astmo in spomnem se, kako
so se doma pogovarjali o zdravilnih učinkih prepeličjih jajčk. Najnovejše raziskave so pokazale,da imajo
prepeličja jajčka kar 5-krat več vitaminov od kokošjih, 5 malih jajčk pa je potrebnih,
če hočemo nadomestiti 1 kokošje.
Prepeličja jajčka štejemo za delikateso in jih jemo po navadi trdo
kuhana v solatah, z vloženo zelenjavo, dajemo jih v aspik ali pa jih
uporabljamo zgolj za okras.
Pripravila
sem solato za predjed…
12
prepeličjih jajčk
motovilec
(iz domačega vrta)
ržen
kruh
maslo
bučno
ojle
balzamični
kis
sol
Jajčka
trdo skuhamo. Preden jih damo v vrelo vodo je fino, če so sobne temperature,
saj pogosto popokajo. Zadostuje 4 do 5 minut. Kuhana ohladimo v hladni vodi in
jih olupimo. Vzemite si čas, saj zna biti to opravilo dolgotrajno, sploh če so
čisto sveža.
Solato
imam vedno prej pripravljeno, oprano. Domača iz rastlinjaka ali vrta je bolj
umazana (od zemlje) kot kupljena, je pa
absolutno bolj zdrava.
V
ponvici stopim malo masla in prepražim na kockice narezan ržen kruh, da dobi
rahlo skorjico.
Sedaj
pa dressing…zelo je pomemben. Vedno naredim gostega, kremastega, ki objame vsak
listek solate posebej.
V
veliko posodo dam (vrednosti se lahko spreminjajo glede na količino solate)
jedilno žlico balzamičnega kisa in 100% bučnega ojla ter sol.
Z
malo metlico v obliki osmice stepam, da dobim kremasto strukturo. Neke vrste
moj vinaigrette dressing. Njami
Stene
posode oblijem z dressingom, vanjo naložim solato in nežno premešam.
Zložim
sestavine na velik krožnik…in gremo jest.
Njami, sem vegeterijanka in sem navdušena nad solatko. Naredim si jo nekoliko več in jo imam kar za kosilo. Nisem vedla, da je tako preprosto narediti dober dressing.
OdgovoriIzbrišiJa, čisto simpl. V prihodnje pripravljam še več solatnih receptov z različnimi dresingi.
Izbriši