torek, 20. januar 2015

Motovilec+prepeličja jajčka+rženi krutoni

Dobila sem sveža  prepeličja jajčka v dar. Super :)  Za predjed za mojo družino. 
Marsikdo bi vprašal, kako pa sploh izgledajo in kaj naj z njimi počnem. Seveda, ko pa smo  navajeni le na kokošja, pa še teh naj ne bi preveč pojedli, ker vsebujejo holesterol, pa kaj vem kaj vsega in »ni dobro« za naše telo. Seveda, da ni dobro, če bi jih  preveč pojedli, ampak pri nobeni stvari ni dobro in predvsem zdravo pretiravati.

Jajce je popoln izdelek narave, saj vsebuje vse hranilne snovi za normalni razvoj zarodka. So poceni (kokošja) in dostopna, zato so v naši kuhinji skoraj nepogrešljiva. Mit, da so jajca holesterolska bomba, pa je že davno ovržen. Jajca so med osnovnimi človekovimi živili že od začetkov civilizacije in so kot eno najpopolnejših živil na svetu vsestransko uporabna.

Ko sem bila majhna, sem bolehala za astmo in  spomnem se, kako so se doma pogovarjali o zdravilnih učinkih prepeličjih jajčk.  Najnovejše raziskave so pokazale,da imajo prepeličja jajčka kar 5-krat več vitaminov od kokošjih, 5 malih jajčk pa je potrebnih, če hočemo nadomestiti  1 kokošje.

Prepeličja jajčka štejemo za delikateso in jih jemo po navadi trdo kuhana v solatah, z vloženo zelenjavo, dajemo jih v aspik ali pa jih uporabljamo zgolj za okras.

Pripravila sem solato za predjed…



12 prepeličjih jajčk
motovilec (iz domačega vrta)
ržen kruh
maslo
bučno ojle
balzamični kis
sol


Jajčka trdo skuhamo. Preden jih damo v vrelo vodo je fino, če so sobne temperature, saj pogosto popokajo. Zadostuje 4 do 5 minut. Kuhana ohladimo v hladni vodi in jih olupimo. Vzemite si čas, saj zna biti to opravilo dolgotrajno, sploh če so čisto sveža.



Solato imam vedno prej pripravljeno, oprano. Domača iz rastlinjaka ali vrta je bolj umazana (od zemlje) kot  kupljena, je pa absolutno bolj zdrava.


V ponvici stopim malo masla in prepražim na kockice narezan ržen kruh, da dobi rahlo skorjico.

Sedaj pa dressing…zelo je pomemben. Vedno naredim gostega, kremastega, ki objame vsak listek solate posebej.



V veliko posodo dam (vrednosti se lahko spreminjajo glede na količino solate) jedilno žlico balzamičnega kisa in 100% bučnega ojla ter sol.
Z malo metlico v obliki osmice stepam, da dobim kremasto strukturo. Neke vrste moj vinaigrette dressing. Njami
Stene posode oblijem z dressingom, vanjo naložim solato in nežno premešam.

Zložim sestavine na velik krožnik…in gremo jest.




2 komentarja:

  1. Njami, sem vegeterijanka in sem navdušena nad solatko. Naredim si jo nekoliko več in jo imam kar za kosilo. Nisem vedla, da je tako preprosto narediti dober dressing.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, čisto simpl. V prihodnje pripravljam še več solatnih receptov z različnimi dresingi.

      Izbriši