četrtek, 22. januar 2015

Limonin kolač iz potičnika

Vozim se domov  iz zvočne terapije tako sproščena, mirna, brez bremen , da me rock klasika na radiu sploh ne moti, ampak me še bolj polni z energijo. Ja, tukaj se vidim, to je to… hanging on the promises in songs of yesterday and i've made up my mind, I ain't wasting no more  time but, here I go again …Odločitev je padla…ne pride drugega v poštev, kot pa samo iskreno ustvarjanje v kuhinji brez prisile, brez obremenitve, spoštovanje tradicije, spremljanje različnih novih receptov, ohranjanje starih.
Iskati navdih in se ne bati. 
Hrana te res ne bo pojedla, kvečjemu jo boš ti :) sploh, če bo rezultat odličen.

Lotila sem se enega sila enostavnih receptov. Tako enostaven na pogled, da bi me marsikdo vprašal, če prvič pečem. Končni rezultat je bil  neatraktiven, svetel, na pogled suh kolač brez karakterja, ampak ko mu daš priložnost in ugrizneš vanj, začnejo delovati brbončice in prav te se odločijo…kolač absolutno naredi slastni izpit!

Voila, moj simpl limonin, sočni  kolač iz mini potičnika je tu…



110 g moke
1 čajna žlička sode bikarbone
110 g zmehčanega masla
110 g kristalnega sladkorja
2 jajci
lupinica 1 bio limone
sok 1 bio limone

Za obliv:

50 g sladkorja v prahu
2 čajni žlički vode
1 čajna žlična bio limoninega soka


V veliko skledo presejem moko s sodo bikarbono, dodam limonino lupinico (paziti je treba, da strgaš le rumeni del in bog ne daj belega, saj bo le-ta zagrenil sladico) in vse ostale sestavine.
Močno stepam z ročnim mešalnikom ali s pomočjo multipraktika, da nastane homogena, rahlo puhasta masa.




Z zmesjo napolnim dva mala potičnika do polovice. Lahko bi se odločila za kakšen drug pekač, npr. podolgovat za kruh, kjer bi se prej spekel. Ampak ta dva sta tako luškana, pa plod domače ribniške obrti.




Potičnika damo v že ogreto pečico na 170 stopinj C in pečemo cca 35 minut. Kolač se mora peči počasi in ne sme dobiti rjave skorje. Če je pečen preverimo z leseno paličico. Nanjo se ne sme lepiti testo.

Ta čas zmešamo obliv.



Pečen kolaček zvrnemo in ga še vročega polijemo z oblivom, da se vpije vanj.


Res je okusen, ni kaj.












Ni komentarjev:

Objavite komentar