ponedeljek, 12. januar 2015

Sivkine jedilne sveče

Nedelja z družino je res nekaj posebnega…skupaj smo in imamo se fino. Ko si prost, brez posebnih obveznosti, imaš več časa za otroke in (kdaj pa kdaj) si vzameš tudi čas zase.. in to brez slabe vesti :)
Čas zase pomeni, da počneš nekaj kar napolnjuje tvojo dušo, sprosti telo in privabi nasmešek na usta.
Ko ležim v kadi napolnjeni s toplo vodo, ki zapolni vsako porico mojega telesa in se počutim tako sproščena kot že dolgo ne..ok,razen zadnjič na zvočni kopeli s tibetanskimi posodami..ali pa, ko..malo sem zašla…gremo nazaj na hrano, idejo, ki se mi porodi, ko gledam pomirjujoč plamen malih dišečih svečk, ki se gledajo v ogledalo in primerjajo med sabo, katera je lepša.
Naredila bom prave jedilne sveče, ja…in to s sivko..moram si zabeležiti, ampak še prej vzamem brisačo.



Za cca 6 svečk v kozarčkih premera 4 cm potrebujem:

250g sladke smetane
200g belo čokolado
1 jedilna žlica sivkinih cvetov
mandljnove palčke (za stenj)
6 malih kozarčkov in žličk (kot za catering)



Smetano zlijem v kozico in jo segrevam do cca 80 stopinj C, ne sme 
nam zavreti. Odstavim, dodam sivkine cvetove, premešam in 
pustim, da se ohladi.



Čez noč smetano pustim v hladilniku, da se ravno prav navzame sivkine arome.
Naslednji dan smetano precedim v skledo in jo stepem do polovice. Belo čokolado stopim nad parno kopeljo in pazim da je ne pregrejem (do cca 32 stopinj C). Počakam, da se čokolada shladi na okrog 25 stopinj C in jo hitro vmešam v smetano. Pazite, da se pri mešanju ne sesiri.



Mandeljnove palčke lahko kupimo ali pa naredimo  sami in sicer blanširana mandeljnova jedrca režemo po dolgem, da dobimo palčko. Potrebujemo jih toliko, kolikor imamo svečk. Na hitro jih prepražimo v ponvici, da zadišijo in dobijo zlato rjavo barvo.

S homogeno zmesjo čokolade in smetane napolnemo male kozarčke do polovice, lahko si pri tem pomagamo z dresirno vrečko, je hitreje in ni packanja.
V sredo vsakega kozarčka zabodemo mandeljnovo palčko in jih na pladnju damo na hladno.
Pred serviranjem jih damo 5 min prej iz hladilnika.

Slastne čokoladne svečke imajo dobljivo strukturo, s tem sem se želela čim bolj približati pravemu vosku. Okus sivke pa je nežen in nevsiljiv.





5 komentarjev:

  1. Pogosto berem, da čokolada med topljenjem se sme preseči 32 stopinj. Sama nimam termometra. Kako naj drugače pazim, da ne presežem te temperature?

    OdgovoriIzbriši
  2. A to lahko uporabim kar navadno sivko z vrta al je kakšna posebna?

    OdgovoriIzbriši
  3. Katy, čisto pravilno je tako, da mora čokolada biti segreta na 31 stopinj C, sicer ne pride do kristalizacije maščobnih kislin v čokoladi. To je zelo pomembno pri izdelavi pralinejev...pri sivkinih svečkah, pa sem dala okvirno temperaturo.
    Brez termometra boš težko določila točno temperaturo, za to potrebuješ veliko kilometrine. Pa še top chefi uporabljajo termometer :) I Ikei stane samo 7€ in je super za domačo uporabo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Anonimni, če uporabljaš sivko v kuhinji, mora ta biti "jedilna". To pomeni, da ni gojena kot običajne sadike, ki jih kupiš v vrtnih centrih, ni podvržena rasnemu hormonu in pesticidom. Najlažje je kupiti sivkin čaj.

    OdgovoriIzbriši