petek, 23. januar 2015

Piščančje roladice z ajdovo kašo

Ta teden je pa res natrpan…toliko opravkov poleg rednih obveznosti, da bi dan moral imeti več kot 24 ur, pa še bi bilo premalo…v trgovino po živila, v knjižnico, na pošto, po blago za torbo za tibetanske posode, gledanje na uro, hitro na računalnik, čiščenja kopalnic se še nisem lotila … nekaj nujnih telefonskih klicev, priprava sladic za vikend…Ne to ni jamranje, to so samo dejstva v katerih uživam.

Vmes razmišljam o kosilu…imam kvalitetne piščančje fileje, por, ajdovo kašo. Doma pojemo veliko različnih žit..riž je klasika, potem pa mu sledi ajdova, prosena in pirina kaša, ječmen, kvinoja, amarant, bulgur, kamut, pozabljena in na novo obujena živila. Tako, da kosila res niso enolična, ampak polna hranilnih snovi.

Odločila sem se za popečen por in ne kuhan, ki bo sredica piščančje rolade in bo še malo hrustal.



2 piščančja fileja
sol
curry
poper
2 kosa pora
1 velika čebula
0,5 dcl belega vina
oljčno olje
žlica masla
skodelica ajdove kaše (mlin Rangus)
svež timijan

Fileje zarežemo po dolgem, vendar ne do konca in razpremo, da dobimo nekakšen zrezek. Pokrijemo s folijo in malo potolčemo z gladkim delom kladiva, samo toliko da se malenkost zrezek stanjša in poveča.
Meso solimo, popramo in začinimo z mešanico začimb curry (koriander, kurkuma,kajenski poper, semena triplata, kumina) pokrijemo s folijo in damo za pol ure v hladilnik.

Ta čas pripravimo por. Očiščenega in odrezanega na dolžino cca 13 cm (več belega dela) na hitro popečemo v ponvi na malo oljčnega olja z vseh strani in ga odstavimo.



Meso vzamemo iz hladilnika, na vsak zrezek položimo por in zavijemo rulado. Pritrdimo z zobotrebci ali pa zavežemo s kuhinjsko vrvico.
Segrejemo ponev (kjer smo prej pekli por),  dodamo malo oljčnega olja in mesnate rulade. Pečemo enakomerno z vseh strani na srednje močnem ognju, da dobijo zlato skorjico.




Čebulo  olupimo in narežemo na tanke polmesece ter jo skupaj z maslom  dodamo mesu. Ves čas obračamo, mešamo in pazimo da se čebula ne zažge.
Čez približno 15 minut dobimo lepo karamelizirano čebulo in gosto omako. Prilijemo vino in pokrito kuhamo še 15 minut.
Kozico segrejemo in vanjo stresemo ajdovo kašo, ki jo s timijanom na zmernem ognju malo popražimo. Prilijemo jušno osnovo ( segati sme le malo nad vrhom kaše) in kuhamo cca 15 min.




Pečeni roladi odstranimo robotrebce, narežemo na rezine in jih za nekaj sekund vrnemo v ponev z omako.



Serviramo na ajdovi posteljici skupaj s slastno omako in timijanom. Kako preprosto.












Ni komentarjev:

Objavite komentar