Držim se
načela, da pri kuhi in peki uporabljam
sezonsko sadje in zelenjavo (več ali manj :)).
sezonsko sadje in zelenjavo (več ali manj :)).

Na žalost je sezona tega sadja kratka in takrat, ko nam jih narava ponuja, jih moramo izkoristiti na najboljši možen način. Če imaš bogat pridelek, potem se ti izplača uporabiti svojega najboljšega kuhinjskega prijatelja (zmrzovalnik) ali pa kozarčke, v katere shraniš marmelado, chutney...
Jabolka pa so
sadje, ki uživa kar dolgo sezono. Pri nas jih imamo toliko vrst, da lahko od
jeseni pa do pomladi vsak mesec posežemo po drugi sorti (govorim o domačih jabolkih).
Doma
obožujemo jabolka, še posebno slastno jabolčno pito z ingverjem, ki je kot
nalašč posladek za ta zimski čas in prija ob
skodelici vročega čaja.
Za recept sem
uporabila jabolka sorte Carjevič (štajerska), ki so srednje čvrsta, manjša,
sočna,
sladko kiselkasta z rumenkasto belim
mesom.
Testo:
500g moke tip
850 (mlin Rangus)
250g mehkega
masla
2 jajci
100g
sladkorja
Ščep soli
Nadev:
6 srednje
velikih jabolk
1 kavno
žličko naribanega ingverja
60 g
kandiranega ingverja
Sok pol
limone
100g demerare
Najprej
pripravimo krhko testo…moko, maslo in sladkor na hitro ugnetemo, da dobimo
drobtine, nato dodamo jajca, enega za drugim. Pri krhkeh testu je pomembna
hitrost in hladne roke, saj nam v nasprotnem primeru, ko ga spečemo, postane
trdo.
Testo
zavijemo v živilsko folijo in ga damo za 30 min počivati v hladilnik.
Ta čas
olupimo jabolka, odstranimo peščišče in jih narežemo na majhne kockice. Prav
tako na kockice narežemo kandirani ingver. Dodamo še limonin sok, nariban
ingver in sladkor. Zmešamo in malo pustimo, da se okusi povežejo.
Testo
razvaljamo na 0,5 cm debelo in obložimo male pita pekače, nanj pa damo še maso
jabolk in ingverja.
Iz preostanka
testa oblikujemo trakove, ki jih v obliki mreže položimo na vsako pito. Če nam
ostane še kaj testa (samo v primeru, da smo uporabili sveža jajca), ga lahko brez
skrbi hranimo v hladilniku, zavitega v folijo
3 dni.
Pečemo v
ogreti pečici pri 180 stopinj C, cca 25 min oz. dokler testena mreža ne
pozlati.
Pečene pite
pustimo, da se ohladijo in jih šele nato vzamemo iz pekačev.
Posujemo z dekstrozo (ali sladkorjem v prahu) in navalimo :)
…narediš
požirek janeževega čaja, ugriz sočne pite in si čestitaš…
Jst ne maram ingverja, ampak mi je bil recept res všeč. Notr sem dala kar rozine :)
OdgovoriIzbrišiRozine in jabolka so klasika s katero ne moreš zgrešiti :) Super
Izbriši