sobota, 10. januar 2015

Mini jabolčne pite z ingverjem

Držim se načela, da pri kuhi in peki uporabljam
sezonsko sadje in zelenjavo (več ali manj :)).
Po zimi se hitro naveličaš  enih in istih okusov, zato tvoje brbončice pogrešajo okus, sočnost breskve, melone, smokve, jagode…ali višnje, zato kdaj pa kdaj kupim zamrznjeno sadje. 
Na žalost je sezona tega sadja kratka in takrat, ko nam jih narava ponuja, jih moramo izkoristiti na najboljši možen način. Če imaš bogat pridelek, potem se ti izplača uporabiti svojega najboljšega kuhinjskega prijatelja (zmrzovalnik) ali pa kozarčke, v katere shraniš marmelado, chutney...
Jabolka pa so sadje, ki uživa kar dolgo sezono. Pri nas jih imamo toliko vrst, da lahko od jeseni pa do pomladi vsak mesec posežemo po drugi sorti (govorim o domačih jabolkih).

Doma obožujemo jabolka, še posebno slastno jabolčno pito z ingverjem, ki je kot nalašč posladek za ta zimski čas in prija ob skodelici vročega čaja.
Za recept sem uporabila jabolka sorte Carjevič (štajerska), ki so srednje čvrsta, manjša, sočna, 
sladko kiselkasta z rumenkasto belim  mesom.















Testo:
500g moke tip 850 (mlin Rangus)
250g mehkega masla
2 jajci
100g sladkorja
Ščep soli

Nadev:
6 srednje velikih jabolk
1 kavno žličko naribanega ingverja
60 g kandiranega ingverja
Sok pol limone
100g demerare

Najprej pripravimo krhko testo…moko, maslo in sladkor na hitro ugnetemo, da dobimo drobtine, nato dodamo jajca, enega za drugim. Pri krhkeh testu je pomembna hitrost in hladne roke, saj nam v nasprotnem primeru, ko ga spečemo, postane trdo.
Testo zavijemo v živilsko folijo in ga damo za 30 min počivati v hladilnik.
Ta čas olupimo jabolka, odstranimo peščišče in jih narežemo na majhne kockice. Prav tako na kockice narežemo kandirani ingver. Dodamo še limonin sok, nariban ingver in sladkor. Zmešamo in malo pustimo, da se okusi povežejo.





Testo razvaljamo na 0,5 cm debelo in obložimo male pita pekače, nanj pa damo še maso jabolk in ingverja.
Iz preostanka testa oblikujemo trakove, ki jih v obliki mreže položimo na vsako pito. Če nam ostane še kaj testa (samo v primeru, da smo uporabili sveža jajca), ga lahko brez skrbi hranimo v hladilniku, zavitega v folijo  3 dni.
Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinj C, cca 25 min oz. dokler testena mreža ne pozlati.
Pečene pite pustimo, da se ohladijo in jih šele nato vzamemo iz pekačev.
Posujemo z dekstrozo (ali sladkorjem v prahu) in navalimo :)







…narediš požirek janeževega čaja, ugriz sočne pite in si čestitaš… 










2 komentarja:

  1. Jst ne maram ingverja, ampak mi je bil recept res všeč. Notr sem dala kar rozine :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rozine in jabolka so klasika s katero ne moreš zgrešiti :) Super

      Izbriši