Hladno
januarsko jutro…otroke peljem v vrtec..zebe me. Starejša hči mi zadnje čase
reče: »Mami, dej gretje na ful.« Potem sledi še glasba na ful, smeh na ful in z avtom se zapeljemo veselo v dolino.
Ogromno idej
za kuhanje in peko pride v glavo spontano, ponavadi med vožnjo. Včasih bi potrebovala
še dve dodatni roki, da bi si slastne ideje takoj zapisala v rokovnik.
Ker pozimi
nisem toliko zunaj, to pomeni, da ne delam toliko okrog hiše (čeprav komaj čakam, da zasejem svoj prvi pastinak), sem pa veliko več notri, v svoji lepi kuhinji in ustvarjam…
Ker je
zimski čas čas agrumov, (pa še veliko pomaranč imam :)) sem pripravila slasten in preprost
recept za moje vaflje, ki so odlična dopoldanska malica, uvertura v še en krasen dan.
1 jajce
100g
polnozrnate pirine moke
100g moke
tip 850
1 čajna
žlička sode bikarbone
20g demerare
250 ml
polnomastnega mleka
ščep soli
pomarančna
lupinica 1 bio pomaranče
sok 1
pomaranče
Namesto
pirine moke lahko dodate le belo ali polnozrnato moko. Ljudje, ki se izogibajo
navadnemu mleku priporočam riževo mleko, ker je slajše in žlico kokosove
smetane.
Vse suhe
sestavine, vključno s pomarančno lupinico damo v skledo in dobro premešamo. V
sredini naredimo jamico, v katero zlijemo pomarančni sok, mleko in jajce. Vse
skupaj temeljito premešamo z metlico, da nastane gladka, homogena zmes. Ta zmes mora
biti kar gosta, podobno kot za carski praženec.
Pripravimo
pekač za vaflje..ampak, jaz ga nimam, zato vaflje spečem kar v žar ponvi z
dnom, na katerega se nič ne prime.
Z žlico ali
malo zajemalko zajamemo maso in počasi zlijemo na vročo ponev, da dobimo vaflje
premera cca 8 cm. Na srednje močnem ognju se spečejo hitro. Ko postane vafelj
zlato rjav, ga obrnemo in spečemo še na drugi strani. Mmm.. kako diši pomarančna
lupinica, ko se dotakne razbeljene površine.
Vaflje še
tople postrežemo s tankimi pomarančnimi rezinami in kapljicami agavinega
sirupa. Včasih rada malo pogoljufam in si namesto sirupa postrežem z žlico domačega karamelnega namaza, ki ga zna moja sestra fantastično skuhat.
Res slasten
začetek dneva…
Kje pa kupim demeraro?
OdgovoriIzbrišiV vsaki večji trgovini z živili.
OdgovoriIzbrišiDEMERARA Billington's
Od iste znamke imajo še super Melaso in Muscovado.
Jst sem jih nardila kar z javorjevim sirupom in so tut ful dobri!
OdgovoriIzbrišiSuper, vsako naravno sladilo je dobrodošlo. Lahko uporabite tudi stevijo, melaso, datljev sirup, med..
Izbriši