Prijatelji, znanci me sprašujejo, zakaj objavljam samo sladke
recepte iz svojega repertoarja, kar je čisto fino, ampak..
Kuham vsak dan. Ja, res je, vsak dan. To pomeni, da dnevno
kuham kosilo in še pečem oz. eksperimentiram s sladkim, slanim. Pri tem neznansko
uživam in nič mi ni težko. Kuhinja je moja delavnica, pisarna, lepo opremljena
soba kjer mi oljčni les, steklo in drobne srebrno zlate ploščice pomagajo pri
ustvarjanju jedi fantastičnega okusa. Unikat po moji meri.
Kaj je že s prijatelji, pa slanim..?
Aja,..kaj pa je z idejami za slane prigrizke, pa predjedi,
pa kosila ali večerje? Ok, sem si rekla. Pa naredimo poizkus..sladko
vs. slano, pa da vidim kaj bo imelo več ogledov. Med pretežno sladkimi
recepti bom objavila tudi meni najljubše.
In sem se pripravila...
Prvi je pirin kruh z orehi. Ravno pravi prehod iz sladkega v
slano in obratno. Kruh lahko kombiniramo s slanim in sladkim, med peko ali pa
ko je že pečen. Pripravila sem recept za kruh z orehi, ki je nevtralna različica svoje sladke, kjer poleg orehov v
testo dodamo še datlje, mandeljne, rozine, suhe brusnice in murve…in dobimo
zdrav, okusen sadni kruh.
500 g pirine polnozrnate moke (Mlin Rangus)
0,5 l mineralne vode
1 zravnana čajna žlička sode bikarbone
2 jedilni žlici oljčnega olja
sol
2 pesti orehovih jedrc
V skledo presejemo moko, dodamo sodo bikarbono, sol in orehe
ter premešamo. Suhim sestavinam dodamo mineralno vodo in oljčno olje in vse
skupaj zmešamo v homogeno zmes. Zmešamo s kuhalnico, lahko pa si pomagamo z
mešalnikom. Testo je hitro pripravljeno.
V podolgovat pekač za peko kruha položimo peki papir, vanj
zlijemo testo in damo v že ogreto pečico na 190 stopinj za 40 min.
Pečem v
navadni pečici, pri ventilatorski segrejem na 170 stopinj in pečem malo dlje.
Kako vidimo, da je pečeno? S kovinsko ali leseno paličico zabodemo v sredino, ko jo potegnemo ven ne
sme biti na paličici nič testa.
Počakamo cca 15 min, nato kruh vzamemo iz pekača in do konca
ohladimo na rešetki.
Simpl k pasulj ,
narejeno doma, zdravo in okusno.
Kruh sem postregla z maslom in marmelado za popoldansko malico. Na koncu smo jedli samega, tako je dober. Recept mi je všeč tudi, ker sem malo "pospravila" shrambo. Notri sem dala raznorazne oreške, ki so mi ostali.
OdgovoriIzbrišiV prihodnje bo še več krušnih receptov
Izbriši