torek, 27. december 2016

Praznična torta iz penečega vina

Praznični čas je zagotovo tudi čas pregrešnih sladic in tortica iz penine vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne, zato jo je vredno poskusiti.

Vedno znova sem navdušena nad stepanjem rumenjakov in sladkorja nad bain marie...in kaj nastane ko dodaš sladko penino...

Tortica nima klasične podlage biskvitnega testa in ravno to daje fantastično celostno harmonijo vsemu skupaj.

Tanke, nežne okraske na torti sem naredila iz bele čokolade in ti dajo piko na i.

Namesto kozarca penine si privoščim kos tortice iz penine...ste morda pomislili na to? 






(8 oseb, 2 h+ 6 h ohlajanje)

Podlaga:
200 g rjavega trsnega sladkorja
80 g moke
100 g masla
200 g lešnikov

Krema:
4 rumenjaki
200 g sladkorja
600 ml penečega vina
12 listov želatine
500 ml sladke smetane

Lešnike popražimo, da zadišijo  in jih drobno zmeljemo.
Pečico vključimo na 180°C.
V skledi dobro premešamo sladkor, moko, maslo  in zmlete lešnike v homogeno maso.
S to maso obložimo dno modela za torte premera 24 cm.
Pripravljeno podlago pečemo v ogreti pečici 10 minut.
Med tem pripravimo kremo iz penine.
Rumenjaka s sladkorjem penasto stepemo, prilijemo peneče vino in postavimo nad vročo vodno kopel.
Maso stepamo toliko časa, da se speni, zgosti in doseže temperaturo 65°C.
Želatino namočimo v mrzli vodi.
Ožeto želatino dodamo vroči vinski kremi, nato pa jo ohladimo (ok.22°C).
Sladko smetano stepemo do ¾ in jo primešamo ohlajeni vinski kremi v homogeno maso.
Vinsko kremo zlijemo na ohlajeno,  predhodno pečeno tortno podlago.
Vse skupaj postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se krema strdi.
Ohlajeno torto po želji okrasimo z okraski bele čokolade ali posujemo z zlatim prahom.

Praznično torto iz penečega vina ponudimo ohlajeno.



Ni komentarjev:

Objavite komentar