Praznični čas je zagotovo tudi čas pregrešnih sladic in tortica iz penine vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne, zato jo je vredno poskusiti.
Vedno znova sem navdušena nad stepanjem rumenjakov in sladkorja nad bain marie...in kaj nastane ko dodaš sladko penino...
Tortica nima klasične podlage biskvitnega testa in ravno to daje fantastično celostno harmonijo vsemu skupaj.
Tanke, nežne okraske na torti sem naredila iz bele čokolade in ti dajo piko na i.
Namesto kozarca penine si privoščim kos tortice iz penine...ste morda pomislili na to?
(8 oseb, 2 h+ 6 h ohlajanje)
Podlaga:
200 g rjavega trsnega
sladkorja
80 g moke
100 g masla
200 g lešnikov
Krema:
4 rumenjaki
200 g sladkorja
600 ml penečega vina
12 listov želatine
500 ml sladke smetane
Lešnike popražimo, da
zadišijo in jih drobno zmeljemo.
Pečico vključimo na 180°C.
V skledi dobro premešamo
sladkor, moko, maslo in zmlete lešnike v
homogeno maso.
S to maso obložimo dno modela
za torte premera 24 cm.
Pripravljeno podlago pečemo v
ogreti pečici 10 minut.
Med tem pripravimo kremo iz
penine.
Rumenjaka s sladkorjem penasto
stepemo, prilijemo peneče vino in postavimo nad vročo vodno kopel.
Maso stepamo toliko časa, da
se speni, zgosti in doseže temperaturo 65°C.
Želatino namočimo v mrzli
vodi.
Ožeto želatino dodamo vroči
vinski kremi, nato pa jo ohladimo (ok.22°C).
Sladko smetano stepemo do ¾ in
jo primešamo ohlajeni vinski kremi v homogeno maso.
Vinsko kremo zlijemo na
ohlajeno, predhodno pečeno tortno
podlago.
Vse skupaj postavimo v
hladilnik za nekaj ur, da se krema strdi.
Ohlajeno torto po želji
okrasimo z okraski bele čokolade ali posujemo z zlatim prahom.
Praznično torto iz penečega
vina ponudimo ohlajeno.
Ni komentarjev:
Objavite komentar