Za praznike moramo privoščiti kaj tudi naši duši...to ne pomeni basanje do onemoglosti z vsem kar nam pride pod roke, v stilu: "jutri bo konec sveta, jej dokler je še kaj..." ali pa ta: "za praznike si privoščim 1 kg majoneze in 10 l cocacole...". Ni potrebno pretiravati, da bi resnično uživali in še vedno gledali na svoje zdravje.
Kvalitetni pregrešni obroki so vsekakor sestavni del praznične mize. Občutek, ko z vilicami zajameš kos čudovite, domače, dišeče, naravne in nadvse aromatične čokoladno pomarančne torte polnega, nebeškega okusa, je edinstven. Sploh, če obožuješ čokolado.
Vzemite si čas zase in za svoje najboljše kvalitetne jedi :)
Tu je moja slastna čokoladna kraljična:)
(8 oseb, 1h+ohlajanje)
Biskvit:
4 jajca
80 g sladkorja
90 g mletih mandeljnov
60 g moke
1 vaniljev strok
Krema:
400 g temne čokolade
250 g sladke smetane
30 g masla
3 žlice ruma
10 kapljic pomarančnega
jedilnega eteričnega olja
Zlat prah
Jajca ubijemo in ločimo
rumenjake od beljakov.
Rumenjake s sredico
vaniljevega stroka in s polovico
sladkorja penasto stepemo.
Beljake z drugo polovico
sladkorja prav tako stepemo v trd sneg.
Kremaste rumenjake in penaste
beljake rahlo zmešamo med sabo, da dobimo homogeno zmes.
Pripravljeni zmesi dodamo
presejano mandljevo in navadno moko ter nežno premešamo.
Mešanico nadevamo v tortni
model premera 18 cm, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem in pečemo v
ogreti pečici ok. 30 min.
Pečen biskvit ohladimo, nato
pa ga razrežem na tri plasti.
V kozici segrejemo sladko
smetano, odstavimo in ji primešamo na drobno narezano temno čokolado ter maslo
v homogeno maso.
Čokoladno maso postavimo v
hladilnik za 1 uro, da se dobro ohladi.
Ohlajeni čokoladni smetani
dodamo pomarančno eterično olje in jo stepemo v čvrsto kremo
S čokoladno kremo namažemo
biskvitne plasti, nato pa z ostankom premažemo celotno tortico.
Pripravljeno tortico posujemo
z zlatim prahom in jo postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se krema strdi.
Praznično tortico ponudimo
ohlajeno, po želji s kozarcem penine.
Ni komentarjev:
Objavite komentar