Veseli december je zeloooo pester, vendar še vedno ostane nekaj časa za kvalitetno sladko crkljanje :) in tu je moj super praznični recept za vse ljubitelje oreščkov, mandljev nougat.
Zdaj pa hitro nazaj na delo... :)
(6 oseb, 24 h)
300 g praženih mletih mandljev
250 g sladkorja
50 g medu
4 žlice vode
1 beljak
Podolgovat pekač za peko kruha obložimo s peki papirjem.
V kozico stresemo sladkor in
mu dodamo med ter vodo.
Na manjšem ognju počasi
segrevamo, da dobimo sirup. Med segrevanjem z mokrim čopičem skrbno brišemo
notranji rob kozice, kjer se nabere sladkor. Ta postopek ne smemo izpustiti,
saj lahko ravno ta kristalni sladkor onemogoči pripravo pravega sladkornega
sirupa. Namesto sirupa dobimo trdo sladkorno kepo.
Sladkorni sirup počasi
segrevamo do 130°C.
Beljak stepemo v trd sneg in
mu v tankem curku, med mešanjem z mešalnikom, prilivamo pripravljen sladkorni
sirup.
V čvrsto beljakovo maso hitro
primešamo mlete mandlje, saj se masa hitro trdi.
Maso stresemo v pripravljen
pekač, jo pogladimo, pokrijemo s preostalim papirjem, dobro obtežimo in damo v
hladilnik za vsaj 1 dan.
Maso imamo lahko v hladilniku
največ 5 dni.
Čvrst mandljev nougat vzamemo
iz modela, ga narežemo na kocke in ponudimo.
Hranimo ga v hladilniku do 1
tedna.
Ni komentarjev:
Objavite komentar