sreda, 7. december 2016

Mandljev nougat


Veseli december je zeloooo pester, vendar še vedno ostane nekaj časa za kvalitetno sladko crkljanje :) in tu je moj super praznični recept za vse ljubitelje oreščkov, mandljev nougat.

Zdaj pa hitro nazaj na delo... :)



 



(6 oseb, 24 h)

300 g praženih mletih mandljev
250 g sladkorja
50 g medu
4 žlice vode
1 beljak

Podolgovat  pekač za peko kruha obložimo s peki papirjem.
V kozico stresemo sladkor in mu dodamo med ter vodo.
Na manjšem ognju počasi segrevamo, da dobimo sirup. Med segrevanjem z mokrim čopičem skrbno brišemo notranji rob kozice, kjer se nabere sladkor. Ta postopek ne smemo izpustiti, saj lahko ravno ta kristalni sladkor onemogoči pripravo pravega sladkornega sirupa. Namesto sirupa dobimo trdo sladkorno kepo.
Sladkorni sirup počasi segrevamo do 130°C.
Beljak stepemo v trd sneg in mu v tankem curku, med mešanjem z mešalnikom, prilivamo pripravljen sladkorni sirup.
V čvrsto beljakovo maso hitro primešamo mlete mandlje, saj se masa hitro trdi.
Maso stresemo v pripravljen pekač, jo pogladimo, pokrijemo s preostalim papirjem, dobro obtežimo in damo v hladilnik za vsaj 1 dan.
Maso imamo lahko v hladilniku največ  5 dni.
Čvrst mandljev nougat vzamemo iz modela, ga narežemo na kocke in ponudimo.

Hranimo ga v hladilniku do 1 tedna.


Ni komentarjev:

Objavite komentar