petek, 2. december 2016

Čokoladni parkeljni


Praznični mesec je tu in z njim veliiiiko dejavnosti, dogodkov, opravil...od praznikov, daril in na sploh vsega, kar moramo še do konca leta postoriti. 

Eni si ta mesec vzamejo prosto, drugi imamo veliiiko dela :) jaz pri tem neznansko uživam in se veselim vsakega prazničnega dogodka, sladkanja in zabave posebej. 

Najprej nas poleg ljubljanskih lučk obišče sv. Miklavž....in spekli smo tole slastno stvarco...




(2 osebi, 1h 15 min)

400 g polbele moke
4 g suhega kvasa
½ žličke sode bikarbone
40 g rjavega trsnega sladkorja
1 zravnana žlička domačih prazničnih začimb
20 g kakava
Ščep soli
1 jajce
1 dl sladke smetane
1 dl mlačne vode
2 žlici nutele
4 mandlji

V posodo presejemo moko in kakav, dodamo praznične začimbe, suhi kvas, sladkor, sodo bikarbono, sol in vse premešamo.
V posodici zmešamo jajce s sladko smetano in dodamo suhim sestavinam ter skupaj z vodo zamesimo testo.
Testo pokrijemo s krpo in ga damo na toplo počivati za vsaj pol ure, da vzhaja.
Vzhajano testo razdelimo na dva dela in iz njiju oblikujemo parklja.
Na sredinskem delu figure malo zarežemo z nožem, razpremo in namažemo z nutelo.
Parklje pokrijemo s krpo in pustimo še pol ure da vzhajajo.
Mandlje jih pritrdimo namesto oči.
Pečico vključimo na 180°C.
Vzhajani figurici damo v pečico in pečemo 20 minut.
Pečene čokoladne parklje ohladimo in ponudimo.




Ni komentarjev:

Objavite komentar