V hladnih jesenskih dneh tako zelo prija skodelica toplega
čaja in kakšen dober prigrizek poleg. Ni nujno, da pričakujete obiske. Zakaj pa
ne bi spekli nekaj zares dobrega, mehkega, ravno prav sladkega…zase.
V hladilniku imam fantastično domačo skuto, ki je tako
kremasta in sladka (podobno kot albuminska) ter voljo in neznansko željo, da
prav nekaj skutnega spečem. Kot nalašč :)
Odločila sem se za skutne polžke z orehi vtisnjenimi v kvašeno
listnato testo…
500 g listnatega kvašenega testa (zamrznjeno)
250 g domače skute (ne kisle)
4 pesti orehov
1 kisla smetana ali grški jogurt
4 jedilne žlice rjavega trsnega sladkorja (demerara)
Veliki sladkorni kristali (za posip)
Testo pravočasno vzamemo iz zamrzovalnika, da se odtali.
Skuto zmešamo s kislo smetano in rjavim sladkorjem ter
pustimo na strani.
Testo (vsak kos posebej) razvaljamo na velikost cca 40cm v
širino in dolžino.
Orehe na grobo nasekljamo in jih enakomerno posujemo po
testu.
S pomočjo valjarja nežno vtremo koščke orehov v testo, nato pa testo
prepognemo in ponovno nežno razvaljamo testo. Tako dobimo orehe med dvema
plastema testa.
Površino premažemo s polovico skutne mase in zavijemo (kot
potico) v zavitek.
Zavitek narežemo na približno 2 cm debele rezine in jih leže
položimo na pekač s peki papirjem.
Po skutnih polžkih posujemo velike sladkorne kristale in
malo orehov ter damo v segreto pečico na
180 stopinj C za približno 20 minut, da pozlatijo.
Pečene vzamemo iz pečice, počakamo da se malce ohladijo in si
zadovoljno postrežemo skupaj z vročim čajem…zaviti v mehko odejo…
Hiter, zdrav in nebeški posladek :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar