četrtek, 15. oktober 2015

Jabolčni "krambl" z jajčno kremo

Tako zelo sem vesela, ker imam nov fotič za fotografiranje slastnih krožnikov:) Sedaj so fotografije povsem drugačne in absolutno veliko veliko boljše. Pa nisem profi...:)

Kljub moji začetni slabi volji, da bom morala poleg neštetih investicij pri svojem poslu nabaviti še foto aparat, sem se naposled le umirila. Ponovno me je obiskala misel,  ki pravi, da je prav vse za nekaj dobro. 

Sočni jabolčni "krambl" je tista jesenska sladica, ki prav vso družimo spravi v dobro voljo. Slastna domača, zdrava jabolka prekrita s krhkimi drobtinami, zapečena in postrežena z angleško jajčno kremo. Pa še fotka je všečna :)




za 6 oseb:


1 kg jabolk
100 g kristalnega sladkorja
1 bio limona (sok in lupinico)
cimet

175 g moke
100 g hladnega masla
50 g kristalnega sladkorja
50 g rjavega sladkorja
50 g orehov

5 rumenjakov
0,5 l mleka
4 jedilne žlice sladkorja
pol stroka vanilije





Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na kockice. Dodamo sladkor, cimet in sok limone ter limonino lupinico. Vse skupaj dobro premešamo.

S pomočjo mešalnika z rezili zmešamo krhko, drobljivo testo iz moke, obeh vrst sladkorja,  hladnega masla in orehov.

V pekač za pite po dnu razporedimo  aromatizirana jabolka, nanje pa stresemo krhko drobljivo maso.

Pečemo v segreti pečici na 180 stopinj C, od 40 do 45 minut.


Med tem pripravimo jajčno kremo. Mleko z vanilijevimi semeni in strokom segrejemo do vrelišča. 
V posodi  penasto umešamo rumenjake s sladkorjem. 

Ko mleko zavre odstavimo, odstranimo vanilijev strok in vroče mleko počasi v tankem curku vlivamo v jajčno maso. Pri tem nenehno mešamo in počakamo, da se jajca privadijo visoke temperature, nato pa celotno zmes zlijemo nazaj v lonec in pristavimo na štedilnik. 

Počasi kuhamo na majhnem ognju in pri tem ves čas mešamo s kuhalnico (NE z metlico). Ko se jajčna masa tako oprime kuhalnice, da  na njej ostane sled, ko s prstom potegnemo po njej, takrat je jajčna krema pripravljena. 

Takoj jo odstavimo s štedilnika in prelijemo v čisto, ohlajeno posodo. Jajčna krema je zelo občutljiva. Le nekaj sekund preveč na štedilniku je zadosti, da se sesiri in izgubi svojo gladko strukturo.

Pečen »krambl« vzamemo iz pečice, počakamo 10 minut, nato pa jo postrežemo z jajčno kremo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar