ponedeljek, 26. oktober 2015

Sladki strahci za noč čarovnic

Ne vem komu je ta letni čas, jesenski čas sploh všeč. Manj sonca, več megle, krajši dnevi, nizke temperature, gola drevesa...pa ura se prestavi nazaj na tisto "tapravo uro"...v glavnem, med vsemi temi hladnimi, energije praznimi pojmi pa vseeno najdem nekaj topline.

Vsak čas v letu ima svoj čar, samo prisluhniti mu moraš in ga izkoristiti. Jaz izkoriščam fantastične jesenske darove v kuhinji :)

Ker se bliža noč čarovnic, sem pripravila nekaj slastnega in času primernega...





za 6 oseb:


4 beljaki
10 jedilnih žlic sladkorja
1 dl vode
12 maslenih keksov
temna čokolada za okraševanje (cca 30 g)


V manjšo kozico damo vodo in 8 žlic sladkorja ter postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, nato pa kuhamo toliko časa, da doseže raztopina temperaturo 121 stopinj C.

Če nimamo termometra, si pomagamo tako, da z žličko zajamemo malo sladkega sirupa, ga pomočimo v kozarec z mrzlo vodo, nato pa opazujemo prožnost sladkorja. Če se nam med prsti lepo vleče, razteza je temperatura primerna, v nasprotnem primeru moramo kuhati še naprej.

S pomočjo mešalnika (priporočam samostoječega) pri najvišji hitrosti mešamo beljake in 2 žlici sladkorja.

Ko dobimo lep sneg, vanj v tankem curku zlivamo sladek sirup. Hitrost mešalnika ostane nespremenjena, torej meša hitro.

Po nekaj minutah zmanjšamo hitrost.

Bel, čvrst, svetleč  sneg damo v vrečko za okraševanje z okroglim nastavkom (št. 8) in na maslene kekse nabrizgamo kupčke poljubne oblike.

Nad paro stopimo čokolado (ne več kot 50 stopinj C). Iz papirja za peko naredimo tulec, vanj zlijemo malo čokolade in okrasimo naše beljakove kupčke z očmi in usti.

S preostankom čokolade lahko naredimo pajkovo mrežo, pajke,.. in z njimi okrasimo strahce.

Veselo sladkanje na noč čarovnic :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar