Vsak čas v letu ima svoj čar, samo prisluhniti mu moraš in ga izkoristiti. Jaz izkoriščam fantastične jesenske darove v kuhinji :)
Ker se bliža noč čarovnic, sem pripravila nekaj slastnega in času primernega...
za 6 oseb:
4 beljaki
10 jedilnih žlic sladkorja
1 dl vode
12 maslenih keksov
temna čokolada za okraševanje (cca 30 g)
V manjšo kozico damo vodo in 8 žlic sladkorja ter postavimo
na štedilnik. Počakamo, da zavre, nato pa kuhamo toliko časa, da doseže
raztopina temperaturo 121 stopinj C.
Če nimamo termometra,
si pomagamo tako, da z žličko zajamemo malo sladkega sirupa, ga pomočimo v
kozarec z mrzlo vodo, nato pa opazujemo prožnost sladkorja. Če se nam med prsti
lepo vleče, razteza je temperatura primerna, v nasprotnem primeru moramo kuhati
še naprej.
S pomočjo mešalnika (priporočam samostoječega) pri najvišji
hitrosti mešamo beljake in 2 žlici sladkorja.
Ko dobimo lep sneg, vanj v tankem curku zlivamo sladek
sirup. Hitrost mešalnika ostane nespremenjena, torej meša hitro.
Po nekaj minutah zmanjšamo hitrost.
Bel, čvrst, svetleč sneg damo v vrečko za okraševanje z okroglim
nastavkom (št. 8) in na maslene kekse nabrizgamo kupčke poljubne oblike.
Nad paro stopimo čokolado (ne več kot 50 stopinj C). Iz
papirja za peko naredimo tulec, vanj zlijemo malo čokolade in okrasimo naše
beljakove kupčke z očmi in usti.
S preostankom čokolade lahko naredimo pajkovo mrežo, pajke,..
in z njimi okrasimo strahce.
Veselo sladkanje na noč čarovnic :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar