četrtek, 29. oktober 2015

Bučna pita s testenimi črvi za halloween

Jeseni so zelo zelo aktualne buče v takšnih in drugačnih receptih. Obožujem muškatne in kar nekaj jih je zraslo na našem vrtu. Debele in mesnate čakajo, da pridejo na vrsto v moji ustvarjalnici :)

Iz slastnega bučnega pireja se da ustvariti marsikaj dobrega. Tokrat sem izbrala klasiko po moje in sicer bučno pito...in naj bo takšna,da bo primerna tudi za halloween večer.







za 4 osebe:



500 g muškatne buče (očiščene)
sol
poper
1 čebula
ščep naribanega muškatnega oreha
4 rumenjaki
1 dl sladke smetane
250 g moke
125 g mrzlega masla
1 jajce
2 jedilni žlici sveže naribanega parmezana
pest bučnih semen
mlačna voda



Bučo narežemo na kose in jo skupaj z narezano čebulo skuhamo do mehkega. Začinimo s soljo, poprom, muškatnim orehom in s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega.

V večji posodi (ali še lažje z močnim mešalnikom) zamesimo krhko testo iz moke, masla in parmezana. Ko dobimo drobne drobtine, dodamo še jajce in po potrebi malo vode.

V možnarju stolčemo semena in jih dodamo homogenemu testu in jih dobro vmesimo vanj.

Testo razvaljamo in obložimo pekač za pite (premer  26,5 cm) pri čemer testo  sega do višine roba ali visi čezenj .

Odvečno testo odrežemo, ga obložimo s peki papirjem in obtežimo ter slepo pečemo 15 minut v že ogreti pečici na 180 stopinj C.

Nasvet: Pri slepi peki obtežimo testo s kroglicami za peko ali preprosto s suhim fižolom, rižem,..in tako preprečimo, da bi se testo na dnu napihnilo in izgubilo pravo formo. Hkrati pa onemogočimo, da  bi zaradi tekočega nadeva pita na dnu ostala surova.

V ohlajen bučni pire zamešamo rumenjake in smetano ter prelijemo čez testo. Pečemo še naprej pri 180 stopinjah C, 45 minut.

Iz testa, ki nam je ostalo naredimo majhne svaljke, ki nam bodo služili kot črvi :) Tik preden je pita pečena jih zavijemo in zapičimo v sredo nadeva.

Pečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo 10 minut, nato pa narežemo in vročo postrežemo.

Dober tek in vesela noč čarovnic.





Ni komentarjev:

Objavite komentar