Iz slastnega bučnega pireja se da ustvariti marsikaj dobrega. Tokrat sem izbrala klasiko po moje in sicer bučno pito...in naj bo takšna,da bo primerna tudi za halloween večer.
za 4 osebe:
500 g muškatne buče (očiščene)
sol
poper
1 čebula
ščep naribanega muškatnega oreha
4 rumenjaki
1 dl sladke smetane
250 g moke
125 g mrzlega masla
1 jajce
2 jedilni žlici sveže naribanega parmezana
pest bučnih semen
mlačna voda
Bučo narežemo na kose in jo skupaj z narezano čebulo skuhamo do mehkega. Začinimo s soljo, poprom, muškatnim orehom in s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega.
V večji posodi (ali še lažje z močnim mešalnikom) zamesimo
krhko testo iz moke, masla in parmezana. Ko dobimo drobne drobtine, dodamo še
jajce in po potrebi malo vode.
V možnarju stolčemo semena in jih dodamo homogenemu testu in
jih dobro vmesimo vanj.
Testo razvaljamo in obložimo pekač za pite (premer 26,5 cm) pri čemer testo sega do višine roba ali visi čezenj .
Odvečno testo odrežemo, ga obložimo s peki papirjem in
obtežimo ter slepo pečemo 15 minut v že ogreti pečici na 180 stopinj C.
Nasvet: Pri slepi peki
obtežimo testo s kroglicami za peko ali preprosto s suhim fižolom, rižem,..in
tako preprečimo, da bi se testo na dnu napihnilo in izgubilo pravo formo. Hkrati
pa onemogočimo, da bi zaradi tekočega
nadeva pita na dnu ostala surova.
V ohlajen bučni pire zamešamo rumenjake in smetano ter
prelijemo čez testo. Pečemo še naprej pri 180 stopinjah C, 45 minut.
Iz testa, ki nam je ostalo naredimo majhne svaljke, ki nam
bodo služili kot črvi :) Tik preden je pita pečena jih zavijemo in zapičimo v sredo nadeva.
Pečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo 10 minut, nato pa
narežemo in vročo postrežemo.
Dober tek in vesela noč čarovnic.
Ni komentarjev:
Objavite komentar