torek, 6. oktober 2015

Bulgurjeva juha z lečo

Pravijo, da je čas relativen…ja, res je tako, vendar si večkrat zamislim, da bi bilo fino, če bi imel dan namesto 24, kakšno uro več. Pri isti količini dela, se razume…

Jesen je kot nalašč za ponovni začetek...za kuhanje bolj močnih, krepčilnih jedi, jedi na žlico in jedi z močno aromo in okusom. Moja jesenska krepčilna bulgurjeva juha z lečo je kot nalašč odlična malica ali kosilo, ko se začne kurilna sezona... nam pa prija, da se pogrejemo tudi od znotraj, pa še presenetljivo malo časa nam vzame.

V glavnem, zaradi te juhice dan ne rabi imeti več kot 24 ur…




Za 4 osebe:

80 g bulgurja
100 g leče
1 zravnana jedilna žlica kurkume
1 zravnana jedilna žlica rdeče paprike
1 zravnana čajna žlička provansalskih začimb
1 večja čebula
sol
poper
2 jedilni žlici vinskega kisa
balzamični kis
oljčno olje


Večji lonec postavimo na štedilnik in vanj zlijemo 3 jedilne žlice olja.

Čebulo nasekljamo na drobno in jo na vročem olju na hitro prepražimo. Dodamo kurkumo, papriko in provansalske začimbe ter dobro premešamo in počakamo, da zadišijo. Na hitro prepražene začimbe spustijo veliko več arome.




V lonec dodamo bulgur in lečo. Leče ni potrebno predhodno namakati. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse arome in okusi povežejo, nato pa zalijemo z vodo (lahko tudi z jušno osnovo), solimo in popramo po okusu.




Juhico sedaj v miru pustimo, da se kuha (počasi vre) na manjšem ognju. Vmes jo večkrat prevešamo in preverimo, da ni preveč zgoščena, sicer prilijemo še malo vode. 




Proti koncu dodamo še žlico vinskega kisa in še malo pokuhamo.





Našo bulgurjevo juho z lečo serviramo s kapljicami balzamičnega kisa.



Ni komentarjev:

Objavite komentar