torek, 8. november 2016

Kostanjeve tortice (brez glutena)


Že nekaj časa razmišljam o kostanjevi sladici. Tokrat sem imela pripravljen brez glutenski recept za veliko kostanjevo torto, vendar sem se odločila za več manjših tortic, ki jih postrežemo na pladnju in jih jemo kar z roko...brez kompliciranja :) lahko jih ponudite kot sladek martinov prigrizek.

Na hitro o kostanju : - malo kalorij
                                  - brez glutena
                                  - vitamin C, vitamini B, vitamin A 
                                  - mineralov (železo, kalcij, fosfor)
                                  - vlaknine
                                  - folati (folna kislina)
                                  - koristne maščobe

Tale kostanj pa ni od muh ;) ima veliko več pozitivnih lastnosti kot negativnih... Med negativne spada dejstvo, da se moraš kar potruditi, če ga (kuhanega) želiš perfektno olupiti. Razen, če kupite že kuhanega in olupljenega. Na žalost sem pri nas, na trgovskih policah opazila le kitajskega...škoda. 

Lupljenje kuhanega kostanja vam sicer vzame kar nekaj časa, zato priporočam, da pripravite kostanj že dan prej. Tako vam bo delo zelooo olajšano in bistveno hitrejši boste.

No, pa začnimo s sladico, ki je namenjena vsem ljubiteljem jeseni, kostanja, čokolade in mmmm mandeljnov.






( 18 kos, 40 min)


3 jajca
80 g rjavega trsnega sladkorja
130 ml sladke smetane
80 g temnih čokoladnih kapljic
250 g kostanjevega pireja
100 g mletih mandljev
1 zravnana žlička sode bikarbone


Pečico segrejemo na 180°C.

V kozici segrejemo sladko smetano do 80°C in jo zlijemo v posodo s čokolado. Z metlico dobro premešamo, da dobimo homogeno maso in ohladimo.

Z mešalnikom penasto stepemo sladkor z jajci.
Čokoladno maso v tankem curku prilivamo penasto stepenim jajcem, med tem ko stepamo.

Na koncu masi primešamo kostanjev pire in mandljevo moko ter sodo bikarbono.

Maso nadevamo v papirnate posodice, ki smo jih predhodno namestili v pekač za mafine.

Pečemo 12 minut.

Pečene tortice ohladimo. Poleg lahko ponudimo čokoladni ganache ali vanilijevo kremo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar