sreda, 16. november 2016

Kostanji z mlečno čokolado

Nič novega ni to, da preprosto obožujem čokolado...belo, mlečno, temno, pri pripravi sladkih in t.i. slanih jedi. Čeprav bela čokolada ni prava čokolada, ampak le kakavovo maslo, je zame čokolada. 

Vrsto tega omamnega posladka izbiram glede na kvaliteto, letni čas, glede na počutje in glede kombinacije z drugimi živili.

Res, da so zunanje temperature že zeeeelo nizke, uradno zime še ni, jaz pa še kar izkoriščam jesenske darove. Dokler jih še imam....

Omislila sem si čokoladne kostanje. Predhodno sem pripravila kostanj, ga ohladila, nato pa stopila kvalitetno mlečno čokolado po postopku pravilnega temperiranja in slastne kostanjčke pomakala v toplo čokoladno kopel...po tem, pa si še jaz privoščim kopel...






( ok. 30 kosov,  20 min)

250 g kuhanega olupljenega kostanja
200 g kvalitetne mlečne čokolade

Olupljen kostanj dobro osušimo v papirnati brisači.
Čokolado za namakanje kostanjev pripravimo po postopku pravilnega temperiranja čokolade.
Mlečno čokolado na drobno narežemo.
70 % narezane čokolade stresemo v posodo odporno na visoko temperaturo, jo postavimo nad vodno kopel in jo na zmernem ognju počasi mešamo dokler se ne stopi. Pazimo, da voda v spodnji posodi ne zavre, temperatura stopljene mlečne čokolade pa ne preseže 45 °C.
Posodo v čokolado odstavimo in ji primešamo preostalo narezano čokolado.
Temperatura stopljene čokolade mora pasti na 28°C.
Stopljeno čokolado iz 28°C segrejemo na 29°C-30°C in tako je pripravljena za uporabo. Zaradi pravilnega temperiranja bo čokolada prave trdote,  svetleča in hitro se bo strjevala.
V pripravljeno čokolado hitro (da se ne ohladi) pomakamo osušene kostanje in jih polagamo na peki papir.
Po 15 minutah je čokolada čvrsta in kostanjeva sladka nabodala pripravljena za postrežbo.

Opozorilo: Ker kostanji vsebujejo vlago, ta sladica ni primerna za dolgo shranjevanje, zato jo vedno ponudimo svežo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar