Velika večina ljudi je navajena predvsem na klasične torte. S tem mislim na torto iz biskvita (bela moka, bel sladkor, jajca), prerezano na pol in namazano z masleno kremo ali pa s smetano in sadjem, prelita pa s čokolado ali premazana s smetano ali masleno kremo, pa prekrita s tičino maso, pa milijon okraskov...pa svečke...
Torto se naredi doma ali pa naroči pri lokalnem slaščičarju običajno za rojstni dan ali kakšno drugo posebno priložnost, sicer pa ne. (poudarek na posebno)
Ni potrebno, da čakamo na kak poseben dan, če pa je vsak dan darilo in vsak dan lahko jemo torto.
...pretiravat pa res ni treba...
Kremaste, puhaste, lahke, ledene, presne, brez glutenske, brez jajčne,...in zelenjavne. Zakaj pa ne :)
Tokrat predstavljam mojo pirino, sladko, korenčkovo torto z mascarponejem, rumom in lešniki. Rahla in slastna.
(8 oseb, 50 min)
400 g korenčka
3 jajca
180 g sladkorja
120 g stopljenega masla
250 g pirine polnozrnate moke
1 čajna žlička sode bikarbone
Ščep muškatnega oreška
1 žlica ruma
Premaz:
80 g lešnikov
50 g mascarponeja
2 žlici sladkorja v prahu
2 žlici ruma
Korenček olupimo in ga v mešalniku na drobno nasekljamo.
Jajca in sladkor s pomočjo mešalnika mešamo toliko časa, da
dobimo rahlo penasto zmes.
Hitrost mešalnika pustimo na najvišji hitrosti in počasi
vlivamo stopljeno maslo in rum.
Masi dodamo korenček in ga počasi s kuhalnico vmešamo vanjo.
Na koncu prav tako previdno dodamo presejano pirino moko s sodo bikarbono in
muškatnim oreškom.
Maso zlijemo v namaščen tortni model (premer 26 cm), ki smo
ga obložili s peki papirjem in damo v ogreto pečico na 180 °C.
Torto pečemo okrog 35 minut.
Pečeno korenčkovo torto vzamemo iz pečice in jo pustimo na
rešetkah, da se ohladi.
Mascarpone zmešamo s sladkorjem v prahu in rumom v homogeno
zmes.
Lešnike damo v segreto ponev in jih na hitro prepražimo, da
zadišijo.
Ohlajeno torto premažemo z mascarponejevo kremo in posujemo
z grobo nasekljanimi lešniki.
Ni komentarjev:
Objavite komentar