petek, 05. februar 2016

Miške za pusta hrusta ali kar tako


V pustnem času po navadi jemo krofe z najrazličnejšimi polnili in oblivi. Šele na drugem mestu so flancati in seveda miške. 
Te poznamo kvašene in takšne brez kvasa, vsebujejo pa pecilni prašek ali sodo bikarbono. Sama raje uporabljam sodo bikarbono, saj v nasprotju s pecilnim, končni izdelek ne pušča trpkega t.i. "kosmatega" okusa na jeziku...Ves point pa ni v vzhajalnem sredstvu. V osnovi niso rahli samo zaradi njega, penasto stepenih jajc, sladkorja in kisle smetane, ampak tudi večkratno presejane moke. Torej večkrat ko moko presejemo, bolj rahle so.

Za miške, ki se pripravijo iz gostega tekočega testa je značilno, da se pri spustu testa v vrelo olje oblikuje "telo in repek". In ravno te miške so "taprave" miške.

Za pustni čas sem poleg ostalih kvašenih dobrot pripravila miške, ki niso iz kvašenega testa. 

Miške so zelo hitre za pripravo, enostavne celo za amaterje in naravnost fantastične. Okrasila sem jih z mandljevimi ušesci, očmi in smrčkom, da so še posebej privlačne za otroke tako po videzu, kot po velikosti.
(4 OSEBE, 20 MIN)

2 jajci
2 dl kisle smetane
250 g moke
1 zravnana jedilna žlica sode bikarbone
100 g sladkorja
sol
rum
1 l kvalitetnega rastlinskega olja
olupljeni mandlji za okras


Pri pripravi mišk moko večkrat presejemo, vsaj trikrat.

Z mešalnikom stepemo jajca in sladkor, da dobimo penasto zmes, nato vmešamo kislo smetano in dve žlici ruma.

Zmesi dodamo presejano moko s sodo bikarbono.

Vse dobro premešamo med sabo, da dobimo homogeno zmes.

V posodi (ozki in visoki) segrejemo olje in sicer na 175°C (to je optimalna temperatura za cvrtje pri kateri se miške ne napijejo olja, ampak le hrustljavo ocvrejo) in z žlico zajamemo del mase in jo damo v vroče olje.

Če pečete v fritezi, lahko temperaturo točno nastavite, sicer pa jo morate ves čas spremljati s termometrom.

Priporočam, da naenkrat pečete od 3 do 4 miške in tako preprečete, da bi se olje preveč shladilo ( če je olje hladnejše, miške vpijejo veliko maščobe).

Pečene miške polagamo na papirnato brisačo, počakamo, da se malenkost ohladijo, nato pa jim iz mandeljnov naredimo ušesa, oči in smrček.

Lahko pa se izognemo okraševanju in jih le tople posujemo s sladkorjem v prahu.

Ponudimo še tople.


Ni komentarjev:

Objavite komentar