Včasih, v mojem otroštvu, so ji rekli plevel…saj je je res
bilo veliko kot plevela. Danes raste samo na zdravih, neokrnjenih tleh. Da gre
za izjemno zdravilno rastlino so vedeli že v starem Egiptu, od tam pa so jo za
iste namene prevzeli Grki in Rimljani. Plinij starejši je celo zapisal, » …spomladi
dajejo dobro in zdravo hrano telesu in tistega, ki jih uživa, celo leto
varujejo pred boleznimi.« (Wikipedija)
Ta čudežna rastlina, ki čisti telo, je kopriva in za našo hišo jih kar nekaj
raste. To pomeni, da živimo v zdravem in nezastrupljenem okolju…pa sej to vem
že od vsega začetka, ko sem prvič stopila na parcelo… Torej, iz naših eko, bio (in
še kaj) kopriv sem se odločila, da skuham krepčilno juhico.
Če želite uporabiti
koprive pri kuhi (rezance, njoke…) uporabite
le liste in mlade vršičke, pa obvezno nosite rokavice, če se nočete popeči…kopriva
vsebuje namreč kremenčevo kislino. Sicer pa vam kakšen mehurček ne bo škodil,
kvečjemu koristil, če le lahko zdržite pekoče mravljinčast občutek…:)
Kaj potrebujemo...
450g svežih koprivinih listov in vršičkov
1 l zelenjavne jušne osnove
1 večja čebula
oljčno olje
sol
2 veliki žlici kisle smetane
rezine francoske štruce
parmezan (sveže nariban)
Koprivne liste dobro operemo v mrzli vodi.
V večjem loncu na oljčnem olju prepražimo na kocke narezano
čebulo, dodamo koprivne liste in na hitro podušimo.
Dodamo jušno osnovo in pokrito kuhamo 15 min. Odstavimo,
dodamo kislo smetano in s paličnim mešalnikom spasiramo v gladko juho.
Posodice za brûlée do 2/3 napolnimo s koprivino juho, na
vrh damo rezino kruha in nariban parmezan.
V pečici pri 200 stopinjah zapečemo samo toliko, da
se sir stopi in kruh pozlati.
Fantastična, krepčilna in nadvse okusna Koprivna
juha :) dober tek.
Ni komentarjev:
Objavite komentar