četrtek, 7. maj 2015

Zapečena koprivna juha

Včasih, v mojem otroštvu, so ji rekli plevel…saj je je res bilo veliko kot plevela. Danes raste samo na zdravih, neokrnjenih tleh. Da gre za izjemno zdravilno rastlino so vedeli že v starem Egiptu, od tam pa so jo za iste namene prevzeli Grki in Rimljani. Plinij starejši je celo zapisal, » …spomladi dajejo dobro in zdravo hrano telesu in tistega, ki jih uživa, celo leto varujejo pred boleznimi.« (Wikipedija)

Ta čudežna rastlina, ki čisti telo, je kopriva in za našo hišo jih kar nekaj raste. To pomeni, da živimo v zdravem in nezastrupljenem okolju…pa sej to vem že od vsega začetka, ko sem prvič stopila na parcelo… Torej, iz naših eko, bio (in še kaj) kopriv sem se odločila, da skuham krepčilno juhico. 
Če želite uporabiti  koprive pri kuhi (rezance, njoke…) uporabite le liste in mlade vršičke, pa obvezno nosite rokavice, če se nočete popeči…kopriva vsebuje namreč kremenčevo kislino. Sicer pa vam kakšen mehurček ne bo škodil, kvečjemu koristil, če le lahko zdržite pekoče mravljinčast občutek…:)



Kaj potrebujemo...


450g svežih koprivinih listov in vršičkov
1 l zelenjavne jušne osnove
1 večja čebula
oljčno olje
sol
2 veliki žlici kisle smetane
rezine francoske štruce
parmezan (sveže nariban)




Koprivne liste dobro operemo v mrzli vodi.

V večjem loncu na oljčnem olju prepražimo na kocke narezano čebulo, dodamo koprivne liste in na hitro podušimo.





Dodamo jušno osnovo in pokrito kuhamo 15 min. Odstavimo, dodamo kislo smetano in s paličnim mešalnikom spasiramo v gladko juho.





Posodice za brûlée do 2/3 napolnimo s koprivino juho, na vrh damo rezino kruha in nariban parmezan.





V pečici pri 200 stopinjah zapečemo samo toliko, da se sir stopi in kruh pozlati.


Fantastična, krepčilna in nadvse okusna Koprivna juha :) dober tek.







Ni komentarjev:

Objavite komentar