četrtek, 21. maj 2015

Temni sladoled

V vrtcu zopet nekaj razsaja. Še kar ni konca, kljub temu da nas sonce že nekaj časa razvaja z visokimi in prijetnimi temperaturami…in moje najmlajše dete je z mano doma. Na srečo ni nič hujšega, tako da gre kmalu nazaj med prijatelje.

Dolgčas pač naredi svoje :) Novodobni otroci so drugačni kot smo bili mi v njihovih letih.
Moj fokus ni otrokov fokus, to je za razumeti, tako da je potrebna nenehna motivacija, da naredim svoje delo do konca in smo na koncu vsi srečni.

Vsak mora narediti nekaj za skupnost. To je moj domači slogan. Po vsakem dobrem delu, sodelovanju sledi t.i. nagrada. Ker damo doma ogromno na zdravo prehranjevanje, to pomeni, da mora biti hrana tako za telo kot tudi za duha, torej uravnotežena, so tudi sladke nagrade domače.

Ker smo bili vsi zelo, zelo pridni si bomo privoščili domač, kremni, kuhan sladoled iz temne čokolade z metinimi lističi z vrta.

Domač sladoled se ne more primerjati z industrijskim, saj veš točno katere surovine si uporabil za izdelavo (predvsem veliko ljubezni :). Nič novega...tako je res pri vsaki domači zadevi. Ko imam malce več časa, se ga vedno potrudim sama narediti. Upam na letošnje vroče poletje in na veliko domačega sladoleda, takega slastnega kot je moj tokratni čokoladni.



 2 jajci (sveži od srečnih kokošk)
100 g rjavega sladkorja (Demerara)
600 ml sladke smetane (najmanj 30 % maščobe)
225 g temna čokolade
šilce whiskey-a
sveži metini lističi


V skledo, ki je odporna na vročino, damo jajca in sladkor in stepamo nad parno kopeljo toliko časa, da se sladkor stopi in mešanica malce speni.




V kozici segrejemo 300 ml sladke smetane in ji dodamo nasekljano čokolado. Neprestano mešamo in pazimo, da temperatura ne naraste preveč in se nam čokolada sesiri.
Raztopljeno vročo čokolado v smetani počasi prilivamo stepenim jajcem in pri tem ves čas hitro mešamo z metlico.




Posodo z mešanico postavimo nazaj nad parno kopel. Pri tem pazimo, da se skleda ne dotika vode. Zmes med stalnim mešanjem počasi segrevamo dokler se ne začne gostiti.




Nato jo prelijemo v drugo, čisto in ohlajeno posodo ter počakamo, da se popolnima ohladi.
Preostanek smetane stepemo skupaj z whiskey-em do polovice in jo vmešamo v ohlajeno čokoladno zmes.









Celotno čokoladno zmes damo v večjo posodo za zamrzovanje in damo pokrito v zamrzovalnik za cca 2 uri, da se malo strdi. Po dveh urah ponovno premešamo in vrnemo v zamrzovalnik dokler se strdi.





Pred postrežbo vzamemo sladoled cca 20 min prej iz zamrzovalnika, ga narežemo na kockice, okrasimo z svežo meto in razdelimo…in uživamo v božanskem, polnem čokoladnem okusu…najboljši čokoladni sladoled ever J:)

Ni komentarjev:

Objavite komentar