Koliko škatel…preselili smo se že zdavnaj, škatel pa še kar
ni konec . Cel kup stvari, ki ti jih je škoda zapakiraš z mislijo, da mi morda
pride še kaj prav…kaj pa veš. Ta ista škatla te čez pol leta še vedno čaka, da
jo odpreš in pospraviš, ti pa kar odlašaš in odlašaš, ker ne veš kam naj vse
pospraviš. Nenazadnje so to stvari, ki jih leta nisi niti povohal, sedaj se ti
pa »smilijo«. Včasih smo kot nekakšni hrčki, ko se oklepamo neke preteklosti.
Ampak nekaj pa sem le našla v eni izmed kartonastih škatel…to
si pustim za spomin. Rojstnodnevne voščilnice moje babi, napisane s preciznimi
črkami in energično vsebino. Koliko ljubezni v vseh besedah…danes je to že
redkost, da bi ti kdo napisal nekaj lepega. Zares lepega.
Odločila sem se, da spečem tortice in jih odnesem babi.
Skodelica čaja, tortica in klepet..ja, to zadnje si najbolj srčno želi. Draga
babi Ivanka te so zate.
160 ml sladke smetane
200 g temne čokolade
ščep bio vanilijevega prahu
3 jajca
50 g rjavega sladkorja
50 g kristalnega sladkorja
90 g moke
1 čajna žlička kakava
ščep sode bikarbone
0,5 l bio polnomastnega mleka
2 rumenjaka
70 g sladkorja
45 g koruznega škroba
vanilijev strok
50 temne čokolade (za
okraske)
V kozici segreješ smetano do vrenja in jo preliješ čez
čokoladne koščke. Dobro premešaš, da dobiš homogeno čokoladno zmes.
S pomočjo multipraktika stepeš jajca in sladkor, da dobiš
rahlo, puhasto zmes. Tej zmesi počasi med mešanjem dodaš ohlajeno čokoladno
zmes, vanilijo ter presejano moko s sodo bikarbono.
Fino čokoladno maso razporediš po papirnatih modelčkih v
pekaču za mafine in sicer do 2/3.
Pečeš v že ogreti pečici na 180 stopinj 25
min. Če je pečeno, preveriš z leseno paličico.
Pečene tortice odstraniš s pekača in ohladiš.
Med tem ko se tortice hladijo pripraviš vanilijevo kremo in
okraske…
V kozici segreješ mleko v katero daš vanilijevo sredico in
ostanek stroka, ki ga boš kasneje vzel ven.
V drugi posodi penasto zmešaš rumenjake in sladkor. Tej
zmesi dodaš še škrob in zelo dobro premešaš. Zelo gosto postane.
Ko je mleko tik pred vretjem, odstraniš vanilijev olupek,
malo mleka zliješ v zmes z rumenjaki, da se "privadijo" temperature in hitro premešaš z metlico ter vse skupaj
zliješ nazaj v kozico z mlekom, kjer neprestano mešaš, da se vanilijeva krema
zgosti. Mešati moraš hitro, da rumenjaki ne zakrknejo.
Nizek pladenj ohladimo z vodo in nanj zlijemo vročo
vanilijevo kremo, jo pokrijemo z živilsko folijo, da ne nastane kožica ter
počakamo, da se ohladi.
Pripravimo še čokoladne okraske. Čokolado stopimo (kot je
opisano v Temperiranju čokolade) in naredimo poljubne okraske na papirju za
peko. Lahko ga tudi zvijemo.
Ohlajenim torticam okrasimo z vanilijevo kremo in okusnimi
čokoladnimi okraski. Naravno in božanskega okusa :) Res so fantastične :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar