ponedeljek, 18. maj 2015

Tortice s čokolado in vanilijevo kremo

Koliko škatel…preselili smo se že zdavnaj, škatel pa še kar ni konec . Cel kup stvari, ki ti jih je škoda zapakiraš z mislijo, da mi morda pride še kaj prav…kaj pa veš. Ta ista škatla te čez pol leta še vedno čaka, da jo odpreš in pospraviš, ti pa kar odlašaš in odlašaš, ker ne veš kam naj vse pospraviš. Nenazadnje so to stvari, ki jih leta nisi niti povohal, sedaj se ti pa »smilijo«. Včasih smo kot nekakšni hrčki, ko se oklepamo neke preteklosti.

Ampak nekaj pa sem le našla v eni izmed kartonastih škatel…to si pustim za spomin. Rojstnodnevne voščilnice moje babi, napisane s preciznimi črkami in energično vsebino. Koliko ljubezni v vseh besedah…danes je to že redkost, da bi ti kdo napisal nekaj lepega. Zares lepega.

Odločila sem se, da spečem tortice in jih odnesem babi. Skodelica čaja, tortica in klepet..ja, to zadnje si najbolj srčno želi. Draga babi Ivanka te so zate.



160 ml sladke smetane
200 g temne čokolade
ščep bio vanilijevega prahu
3 jajca
50 g rjavega sladkorja
50 g kristalnega sladkorja
90 g moke
1 čajna žlička kakava
ščep sode bikarbone
0,5 l bio polnomastnega mleka
2 rumenjaka
70 g sladkorja
45 g koruznega škroba
vanilijev strok
50  temne čokolade (za okraske)


V kozici segreješ smetano do vrenja in jo preliješ čez čokoladne koščke. Dobro premešaš, da dobiš homogeno čokoladno zmes.




S pomočjo multipraktika stepeš jajca in sladkor, da dobiš rahlo, puhasto zmes. Tej zmesi počasi med mešanjem dodaš ohlajeno čokoladno zmes, vanilijo ter presejano moko s sodo bikarbono.



Fino čokoladno maso razporediš po papirnatih modelčkih v pekaču za mafine in sicer do 2/3. 



Pečeš v že ogreti pečici na 180 stopinj 25 min. Če je pečeno, preveriš z leseno paličico.
Pečene tortice odstraniš s pekača in ohladiš.




Med tem ko se tortice hladijo pripraviš vanilijevo kremo in okraske…

V kozici segreješ mleko v katero daš vanilijevo sredico in ostanek stroka, ki ga boš kasneje vzel ven.
V drugi posodi penasto zmešaš rumenjake in sladkor. Tej zmesi dodaš še škrob in zelo dobro premešaš.  Zelo gosto postane.




Ko je mleko tik pred vretjem, odstraniš vanilijev olupek, malo mleka zliješ v zmes z rumenjaki, da se "privadijo" temperature in hitro premešaš z metlico ter vse skupaj zliješ nazaj v kozico z mlekom, kjer neprestano mešaš, da se vanilijeva krema zgosti. Mešati moraš hitro, da rumenjaki ne zakrknejo.




Nizek pladenj ohladimo z vodo in nanj zlijemo vročo vanilijevo kremo, jo pokrijemo z živilsko folijo, da ne nastane kožica ter počakamo, da se ohladi.




Pripravimo še čokoladne okraske. Čokolado stopimo (kot je opisano v Temperiranju čokolade) in naredimo poljubne okraske na papirju za peko. Lahko ga tudi zvijemo.





Ohlajenim torticam okrasimo z vanilijevo kremo in okusnimi čokoladnimi okraski. Naravno in božanskega okusa :) Res so fantastične :)















Ni komentarjev:

Objavite komentar