torek, 19. maj 2015

Pavlova v kozarčku

Pripraviti želim eno sladico, nežno, lahkotno, ki se topi v ustih in ki je kot nalašč za ta prijeten, sončen, skoraj poletni dan.

Že nekaj časa sanjam o Pavlovi. Priprava je mala malica, sušenje in pozor NE peka, pa popolnoma druga stvar. Ta sladica se počasi in dolgo suši pri ok. 100 stopinjah C in priprti pečici kar nekaj ur, zato je potrebno biti zelo potrpežljiv, poznavanje svoje pečice pa pride še kako prav.

Hitro se namreč lahko zgodi, da je temperatura malenkost previsoka (pri tem je pomembna vsaka stopinja) in iz predvidene snežno bele nastane rahlo zapečena in gumijasta. No ja, nekaj treninga je potrebnega, saj so recepti za Pavlovo zelo različni, npr. sušenje pri 110 stopinjah 3 ure, pri 100 stopinjah 8 ur ali pa pri 180 stopinjah pol ure. Tudi sestavine se razlikujejo… nekateri dodajo škrob, kis (za svetleč beljak...brez skrbi kis izpari). Pri vseh receptih je potrebno paziti, da Pavlove ne vzamemo takoj iz pečice, ampak pustimo, da se počasi ohladi pri priprti pečici.

Sem se pa tudi že večkrat vprašala, zakaj ji je ime ravno Pavlova in ne kaj drugega. Pavlova, Ana namreč, je bila zelo znana ruska balerina, ki je živela med letoma 1885 in 1931. Njena nežnost, prefinjenost, belina, ki jo je izžarevala v Labodjem jezeru, je bila inspiracija nekega avstralskega kuharja, ki je posebej zanjo naredil rahlo torto iz beljakov, Pavlovo.     

Ker rada eksperimentiram, sam si zamislila, da bi naredila tako Pavlovo z vanilijevim moussom in višnjami kar v kozarčku. In tako je bilo…





6 bejakov
250 g sladkorja v prahu
pol čajne žličke vinskega kamna
ščepec soli
vanilijeva krema (iz pol l mleka, recept zanjo je v receptu, 18.maj 2015)
2 dl sladke smetane za stepanje
zamrznjene višnje (na kozarec 1 jedilna žlica višenj)

Pripravimo pekače obložene s peki papirjem.

S pomočjo multipraktika (je najlažje) stepemo iz beljakov sneg. V trdo stepen sneg vmešamo vinski kamen, sol in postopoma še sladkor. Vse skupaj stepemo nekaj minut oz. tako dolgo, da se sneg začne svetiti.







Pripravljeno maso damo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom in na peki papir narišemo enakomerne kroge premera 10 cm v enem sloju pri čemer naj bo vrh v sredi. Če nabrizgamo sneg v več slojih, moramo sušenje podaljšati.





Pladnje damo v že segreto pečico na 110 stopinj C za 3 ure. Pri tem pustimo pečico malenkost odprto (1 cm), ravno toliko, da lahko odvečna vlaga izpareva.





Po treh urah pečico ugasnemo in pustimo, da se beljakovi krogi ohladijo.






V večji skledi ročno stepemo sladko smetano do polovice in vanjo počasi vmešamo vanilijevo kremo, da nastane homogena zmes. Do serviranja jo postavimo v hladilnik.






Kozarčke napolnemo z nekaj žlicami vanilijevega moussa , žlico višenj in nalomljenimi beljakovimi krogi.




Kisle višnje in sladka krema s hrustljavo beljakovo skorjico...harmonija okusa, ki te popelje v drugo dimenzijo...absolutno fantastično in absolutno se izplača poskusit :) 


1 komentar:

  1. Sam pavlove še nisem poizkusil, odlične pa se mi zdijo tudi majhne, drobljene oziroma hrustljave meringe, s katerimi lahko dekoriraš monoporcije, sladoled ipd.

    OdgovoriIzbriši