Pripraviti
želim eno sladico, nežno, lahkotno, ki se topi v ustih in ki je kot nalašč za
ta prijeten, sončen, skoraj poletni dan.
Že nekaj časa sanjam o Pavlovi.
Priprava je mala malica, sušenje in pozor NE peka, pa popolnoma druga stvar. Ta
sladica se počasi in dolgo suši pri ok. 100 stopinjah C in priprti pečici kar
nekaj ur, zato je potrebno biti zelo potrpežljiv, poznavanje svoje pečice pa
pride še kako prav.
Hitro
se namreč lahko zgodi, da je temperatura malenkost previsoka (pri tem je
pomembna vsaka stopinja) in iz predvidene snežno bele nastane rahlo zapečena in
gumijasta. No ja, nekaj treninga je potrebnega, saj so recepti za Pavlovo zelo
različni, npr. sušenje pri 110 stopinjah 3 ure, pri 100 stopinjah 8 ur ali pa
pri 180 stopinjah pol ure. Tudi sestavine se razlikujejo… nekateri dodajo
škrob, kis (za svetleč beljak...brez skrbi kis izpari). Pri vseh receptih je
potrebno paziti, da Pavlove ne vzamemo takoj iz pečice, ampak pustimo, da se
počasi ohladi pri priprti pečici.
Sem se
pa tudi že večkrat vprašala, zakaj ji je ime ravno Pavlova in ne kaj drugega. Pavlova,
Ana namreč, je bila zelo znana ruska balerina, ki je živela med letoma 1885 in
1931. Njena nežnost, prefinjenost, belina, ki jo je izžarevala v Labodjem
jezeru, je bila inspiracija nekega avstralskega kuharja, ki je posebej zanjo
naredil rahlo torto iz beljakov, Pavlovo.
Ker
rada eksperimentiram, sam si zamislila, da bi naredila tako Pavlovo z
vanilijevim moussom in višnjami kar v kozarčku. In tako je bilo…
6
bejakov
250 g
sladkorja v prahu
pol čajne
žličke vinskega kamna
ščepec
soli
vanilijeva
krema (iz pol l mleka, recept zanjo je v receptu, 18.maj 2015)
2 dl
sladke smetane za stepanje
zamrznjene
višnje (na kozarec 1 jedilna žlica višenj)
Pripravimo
pekače obložene s peki papirjem.
S
pomočjo multipraktika (je najlažje) stepemo iz beljakov sneg. V trdo stepen
sneg vmešamo vinski kamen, sol in postopoma še sladkor. Vse skupaj stepemo
nekaj minut oz. tako dolgo, da se sneg začne svetiti.
Pripravljeno
maso damo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom in na peki papir narišemo enakomerne kroge premera
10 cm v enem sloju pri čemer naj bo vrh v sredi. Če nabrizgamo sneg v več
slojih, moramo sušenje podaljšati.
Pladnje
damo v že segreto pečico na 110 stopinj C za 3 ure. Pri tem pustimo pečico malenkost
odprto (1 cm), ravno toliko, da lahko odvečna vlaga izpareva.
Po
treh urah pečico ugasnemo in pustimo, da se beljakovi krogi ohladijo.
V
večji skledi ročno stepemo sladko smetano do polovice in vanjo počasi vmešamo
vanilijevo kremo, da nastane homogena zmes. Do serviranja jo postavimo v
hladilnik.
Kozarčke
napolnemo z nekaj žlicami vanilijevega moussa , žlico višenj in nalomljenimi
beljakovimi krogi.
Kisle višnje in sladka krema s hrustljavo beljakovo skorjico...harmonija okusa, ki te popelje v drugo dimenzijo...absolutno fantastično in absolutno se izplača poskusit :)
Sam pavlove še nisem poizkusil, odlične pa se mi zdijo tudi majhne, drobljene oziroma hrustljave meringe, s katerimi lahko dekoriraš monoporcije, sladoled ipd.
OdgovoriIzbriši