četrtek, 02. junij 2016

Hitri češnjev tiramisu


Višje temperature v prejšnjih tednih so dobro segrele okolico in rastline, ki so začele ponujati svoje slastne sadeže. Iz Goriških Brd naravnost pred moja vrata...sveže, dišeče, slastne češnje :)

Sezona češenj se je že dodobra začela in pletena košara slastnih, zdravih, rdečih plodov kar čaka, da se jih lotim. 

Sezona tega romantičnega sadeža je tako kratka, da nimam preveč časa in se moram hitro lotiti peke, zamrzovanja, konzerviranja...no, predvsem pa je najboljše, da se jih poje čim več svežih, kar je pa itak najboljše za naše telo.

Tokrat sem vam pripravila ekstra hiter tiramisu (če ne upoštevate hlajenja in predhodnega "izkoščičevanja"), ki v kombinaciji s sočnimi češnjami res nekaj posebnega.

Že res, da je to neka klasična sladica, je pa izredno osvežilna in seveda slastna..ma, kdo bi se ji lahko uprl :)





4 osebe, 30 min+hlajenje 2h


20 bebi piškotov (ne najcenejših)
2,5 dl žitne kave (instant žitna kava)
250 g mascarponeja (Loške mlekarne)
250 g sladke smetane
70 g sladkorja v prahu
300 g izkoščičenih češenj (Goriška Brda, domače)
3 žlice naribane temne čokolade
Cele češnje za okras


Pripravimo si večjo desertno posodo (jaz ga najraje zlagam v veliko stekleno posodo) in po njenem dno zložimo piškote enega poleg drugega.

Piškote enakomerno prelijemo s 1/3 količine pripravljene kave.

Sladko smetano stepemo do polovice.

V večji posodi zmešamo mascarpone, smetano in sladkor, da dobimo gladko, kremasto, homogeno kremo.

Mascarpone Loških mlekarn je malce drugačen od klasičnega mascarponeja. Je bolj gost, ima večjo aromo sira in nima takega "mastnega" okusa. Pa še podpiram naše slovenske proizvajalce :)

Z 1/3 kreme premažemo  piškote,  nanjo posujemo žlico naribane čokolade ter razporedimo del izkoščičenih češenj.

Postopek ponovimo še dvakrat (odvisno od izbrane posode).

Tiramisu zaključimo s kremno mešanico mascarponeja  in smetane ter okrasimo z naribano čokolado in celimi češnjami.

Sladico postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri, da se dobro prepoji.

Potem...pa ga pojemo :) priporočeno ga je deliti :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar