ponedeljek, 6. junij 2016

Češnje kuhane v teranu

Praznik češenj v Brdih  se približuje, to pomeni, da je sezona češenj na višku in pri nas na veliko ustvarjamo češnjeve dobrote.
Tokrat sem združila Brda in Kras in naredila enostavno in zelo zelo slastno sladico, ki vas bo kljub svoji preprostosti očarala. Okus je preprosto očarljiv...
Lahko jo uživate brez kakršnih koli dodatkov...jaz sem si drznila in dodala domač vanilijev sladoled...






(2 osebi, 30 min + hlajenje)

400 g celih češenj (sveže in zdrave iz Goriških Brd)
70 g rjavega trsnega sladkorja Demerara
100 ml  terana (Lisjak, Dutovlje)
Majhna cimetova palčka 
115 ml vode  
vanilijev sladoled (po želji)


V kozico zlijemo vodo in teran ter dodamo sladkor in cimetovo paličico. Mešanico zavremo in na majhnem ognju kuhamo  10 minut.

Po 10 minutah cimet odstranimo in sladki tekočini dodamo češnje. Kuhamo jih 10 minut, nato jih s penovko vzamemo iz kozice in damo na stran.

Sladko, aromatično tekočino kuhamo še naprej nekaj minut, da se zgosti in nastane sirup.

Sirup prelijemo po češnjah in ohladimo. Najbolj aromatične so po nekaj  urah preživetih v hladilniku.

Hladne češnje s teranovim sirupom lahko postrežemo s sladoledom ali stepeno sladko smetano.

Ni komentarjev:

Objavite komentar