petek, 20. maj 2016

Jogurtov sorbet z borovnicami


Končno se obeta lep, sončen vikend :) vreme, kot nalašč za druženje v naravi, na sončku...

Spet bo prišla na svoj račun terasa, ki kar kliče, da se ji pridružim in imam v družbi blazine in sedežne garniture končno en dan v tednu vse štiri od sebe.

Opa, ne nisem pozabila na osvežilno pijačo in obvezno nekaj sladkega...

Tokrat sem izbrala leden okus, jogurtov sorbet, ki bo brbončice "ogrel" za poletno vročino, ki se nam baje obeta...kmalu.

Torej, za vas imam čisto preprost sorbet, če imate radi ledeno in seveda naravno, domače, osvežilno...s preprosto mislim domače...iz profesionalnega vidika je izdelava sorbetov in sladoledov veliko bolj kompleksna kot bi si mislili. Veliko izkušenj, prava "mehanizacija", vsebnost sladkorji...


...in ravno sladkorji nam dostikrat nagajajo. Uporaba refraktometra nam zadevo zelo olajša. Vendar, ker refraktometer pač ni domač pripomoček v kuhinji, bo naš sorbet zelo unikaten, zato se ne sekirajte preveč :)


(4 osebe, 10 min+ 6 h hlajenja)

250 g navadnega polnomastnega jogurta
300 g ameriških borovnic (domače)
160 ml sladke smetane
30 g sladkorja
1 žlica malinovega džemaBorovnice stresemo v globoko skledo in jih skupaj z malinovim džemom s paličnim mešalnikom dobro zmešamo.

Sladko smetano skupaj s sladkorjem trdo stepemo.

Borovničevem pireju dodamo jogurt in stepeno smetano ter dobro premešamo, da dobimo homogeno maso.

Pripravljeno sadno maso zlijemo v posodo odporno na nizko temperaturo (najbolje plastično s pokrovom) in jo za dve uri postavimo v zamrzovalnik. V zamrzovalnik jo postavimo brez pokrova.

Po dveh urah posodo z maso vzamemo iz zamrzovalnika in jo dobro premešamo, nato jo vrnemo za dve uri nazaj v zamrzovalnik in postopek še dvakrat ponovimo. Če mase ne boste dobro premešali (priporočam  kar električni mešalnik), se lahko zgodi, da nastanejo v masi veliki ledeni kristali in zato sladica ne bo najbolj okusna. Zaradi nepravilne tvorbe kristalov pa pride tudi zaradi nepravilnega razmerja med vsebnostjo sladkorja in ostalimi sestavinami...druga zgodba... 

Sladico lahko pripravimo tudi v strojčku za izdelovanje sladoleda.

Po približno 5 do 6 urah je jogurtov sorbet z borovnicami pripravljen in ga lahko takoj ponudimo.

Shranjujemo ga zaprtega v zamrzovalniku nekaj dni.

Naš sorbet poljubno okrasimo oz. mu dodamo poljubne dodatke. Jaz sem izbrala malo čokolade in osvežilno citronsko meto.

Prijetno sladkanje in hlajenje vam želim :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar