četrtek, 12. maj 2016

Vanilijeva rižota z malinami in citronsko meto

Obožujem okroglo zrnat riž, belo čokolado, sočno sadje in kiselkasta meta...

Zagotovo si boste mislili, kako je lahko rižota sladka...in ja, tukaj se lahko ustavimo in začnemo debato o narastkih in pudingih iz riža in o tem, da je vse to eno in isto...

Riževe sladice na mlečni osnovi so si res zelo podobne, zato jaz vedno na takšna vprašanja odgovorim z vprašanjem...ali je sladica servirana v  kozarcu, skledici ali krožniku, kakšne začimbe so v njej...in hitro pridemo do odgovora.

Ta noro dobra rižota me je povsem očarala, zato jo moram deliti z vami.





(4 osebe, 35 min)

150 g okroglo zrnatega riža
2 žlici masla
0,5 dl suhega belega vina
½ vanilijevega stroka
Ščepec solnega cveta
Ščepec mletega cimeta
0,5 l polnomastnega mleka (nehomogeniziranega)
50 g bele čokolade
Maline
Šopek citronske melise


Lonec z dvojnim dnom (litoželezni) segrejemo in vanj damo maslo in vanilijeva semena.

Na zmernem ognju pražimo nekaj sekund, nato dodamo riž in mešamo tako dolgo, dokler ne postekleni, nato mu prilijemo belo vino.

Rižu počasi dolivamo mleko in med tem ves čas mešamo. Kuhamo na zmernem ognju okrog  17 minut. (vmes poskusimo)

Kuhanemu rižu po potrebi dolijemo še malo mleka ali vode, da dobimo pravo konsistenco in lonec odstavimo z ognja. (Rižota mora biti gosta, vendar še vedno tekoča. Zrna riža morajo biti kuhana »al dente«).

Na koncu dodamo rižoti še naribano belo čokolado...mnjami...


Pripravljeno vanilijevo rižoto serviramo v posodicah ali kozarcih s svežimi malinami in listi citronske melise, ter takoj postrežemo. 
Citronska melisa neverjetno sovpada s sladkim okusom riža in kiselkastimi malinami. Vredno poskusit :)





Ni komentarjev:

Objavite komentar