sreda, 4. maj 2016

Bananina pita iz ponve

Banane so tako, vsestransko živilo. 

Veliko različnih jedi se lahko pripravi, tako iz nam malo manj poznanih banan za kuhanje, kot iz običajnih banan, ki jih je možno kupiti povsod...sploh teh iz konvencionalne pridelave. 

Če je le možno kupujem bio banane in teh imam trenutno polno skledo, kot da so se namnožile... Po navadi jih družinski člani pojedo za malico, sedaj pa sem se odločila za pripravo ene sladice, ki ni ravno plod moje domišljije, mi je pa zelo zelo dobra (glede na to, da pojem le tri banane na leto).

Ta sladica mora biti topla, bog ne daj prevroča in nujno v kombinaciji z ledenim vanilijevim sladoledom. Jaz ji pravim, perfektna sladica za tople dni, pa še enostavno se jo pripravi.





(6 oseb, 35 min)


4 banane (srednje velike)
20 g masla
1 zravnana čajna žlička bio vanilijevega sladkorja
1 žlica rjavega trsnega sladkorja
250 g kvašenega listnatega testa


V ognjevarno ponev damo maslo in ga stopimo na srednje močnem ognju.

Stopljenemu maslu dodamo vanilijev sladkor, rjav sladkor in počakamo nekaj minut. Pri tem ponev nenehno obračamo, da se sladkor ne bi zažgal.

Banane olupimo in narežemo na 1,5 cm debele rezine.

Rezine banan polagamo v ponev na karameliziran sladkor eno poleg druge in jih počasi pečemo 5 minut.

Testo razvaljamo v velikosti ponve in z njim pokrijemo banane. Pri tem ponev ne umikamo s štedilnika.

Pečico segrejemo na 180°C.

Po 5 minutah ponev umaknemo s štedilnika, površino testa nekajkrat prebodemo in jo damo v segreto pečico za 20 minut, da se testo zlato rjavo zapeče.

Pečeno bananino pito vzamemo iz pečice, počakamo nekaj minut, nato pa jo obrnemo na servirni krožnik.

Pito lahko ponudimo s sladoledom ali stepeno sladko smetano. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar