torek, 10. maj 2016

Sladki praženci iz ovsenega mleka na žaru


Ker so se dnevi že lepo podaljšali in je vedno bolj toplo in vsi uživamo na svežem zraku ... absolutno pri vseh teh lepih dejstvih ne sme manjkati žar.

Žar je res fantastična izbira, ko želimo dan preživeti na svežem zraku in si še mimogrede kaj dobrega speči.

Ni nujno, da so dobrote iz žara samo mesne. Daleč od tega. Cel kup zelenjavnih samostojnih jedi in prilog lahko pripravimo.

Največji izziv so sladice iz žara. Pri tem moraš biti zelo pazljiv na temperaturo, sploh pri klasičnem žaru na oglje.

Vsi poznamo pečeno sadje v alu foliji na žaru...jaz pa sem pripravila sladke pražence, sicer na litoželezni plati (ja, na rešetkah pač ni mogoče:) in bili so fantastični. Ovseno mleko je moj domač produkt, vendar če si prihranite čas in ga kupite v trgovini, ne bo sladica nič manj okusna. Za sladkosnede poleg obvezno postrezite sadni džem.

Je res, da pečica naredi lepši rezultat, je pa priprava slastnih pražencev na prostem nekaj drugačnega, okusnega in poleg vsega še neprecenljivega :)




(4 osebe, 35 min)

4 jajca
100 g sladkorja
0,5 l ovsenega mleka
150 g polbele moke
Ščep
Soli
Ščep vanilijevega prahu
Žlica masla


Rumenjake ločimo od beljakov in ju vsakega posebej damo v večjo skledo.

Rumenjakom dodamo 50 g sladkorja in beljakom prav tako.

Beljake s sladkorjem stepamo tako dolgo, da se nam na površini začne delati čipka.

Rumenjakom in sladkorju dodamo vanilijev prah, ščep soli in stepamo , dokler zmes ne pobledi in naraste.

Rumenjakovi masi med mešanjem počasi prilivamo ovseno mleko (ki je sobne temperature) in dodamo moko, da dobimo homogeno maso.

Litoželezni žar razgrejemo. Za peko pražencev ogenj zmanjšamo, da se nam ne bi zažgali.

Na koncu rumenjakovi masi počasi in postopoma primešamo stepen beljak.

Segreti žar premažemo z maslom in nanj z zajemalko dodajamo penasto maso v obliki majhnih  krogov.

Z lopatko preverjamo male pražence, da se ne zažgejo.

Ko masa naraste in postane spodnji del zlato rjav, pražence obrnemo in spečemo še na drugi strani.


Pečene pražence natrgamo in še tople postrežemo skupaj s sadnim džemom.

Svež zrak, sonček in slastni praženci:) super kombinacija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar