ponedeljek, 18. januar 2016

Čokoladni kruhov puding

V kulinariki obstaja veliko "puding" različic...

Puding je uradno sladica narejena iz jajc in mleka ter različnih dodatkov, ki mu dajo okus.
(vir:Wikipedia).  
Pri nas pomeni puding povsem nekaj drugega kot v Veliki Britaniji. Je le zmes rumenjaka, škroba, mleka. Gladka,  prozorna in tresoča se nasitna sladica v katero ponavadi nič ne dodajamo. Otočani pa pripravljajo puding povsem drugače...

Ampak, če pustim Britance pri miru in se posvetim le sladici, naj povem, da je ta puding res nekaj posebnega...pa ne zaradi Britancev...zaradi Nigelle :)

Če vam je preostalo kaj dan ali dva starega belega kruha, imate tu fantastičen recept kako ubiti kar nekaj muh naenkrat: znebiti se starega kruha, pripraviti super sladico, zadovoljiti svoj sladkosnedni ego, obnašati se racionalno in naučiti se še en "reciklažni", noro dobri recept. 









6 oseb, 1h


250 g starega belega kruha
100 g temnih čokoladnih kapelj ali narezane čokolade
3 jajca
10 g kristalnega sladkorja
30 g rjavega sladkorja Muscovado
160 ml sladke smetane
400 ml polnomastnega mleka
3 žlice rjavega sladkorja Demerara



Kruh narežemo na kocke velike približno 2×2 cm.

Pekač za pite premera 26 cm in višine 5 cm namažemo z maslom ter vanj stresemo narezan kruh.

Na kruh stresemo čokoladne kaplje ali narezano čokolado in malo premešamo vse skupaj.

V veliki posodi kremasto vmešamo jajca, bel sladkor in sladko smetano.

Jajčni mešanici dodamo Muscovado in mleko in dobro premešamo, da dobimo homogeno maso.

S pripravljeno maso zalijemo kruh in ga nežno potisnemo do dna, da se počasi napije kremaste mase.

Počakamo 20 minut, nato pa napojen kruh enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem Muscovado in damo pekač v pečico segreto na 180°C za približno 40 minut.

Pečen puding vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut preden ga postrežemo.

Postrežemo zelo toplega in uživamo :)





Ni komentarjev:

Objavite komentar