sreda, 20. januar 2016

Chefov Cesarski praženec+datlji+brusnice+mandlji

Med vsemi šmorni je ta šmoren najboljši. To je Cesarski praženec na Chefov način z aromatičnimi datlji, sladkimi brusnicami in hrustljavimi mandlji.

A poznate anekdoto o nastanku? Pravijo, da naj bi Cesarski praženec nastal na avstrijskem cesarskem dvoru čisto po naključju, ko se je kuharju strgala palačinka...

V glavnem recept je res fantastičen. V masi ni mleka, ampak le malo smetane, bistvo pa je na kremnih rumenjakih in rahlem beljakovem snegu...nedvomno pravi užitek okusa, ki ga zapolnijo še Chefovi sladki dodatki.
  





(2 osebi, 30 min)

2 jajca
4 žlice sladkorja
1,5 dl sladke smetane
2 žlici moke
3 žlice masla
2 žlici narezanih olupljenih mandljev
80 g izkoščičenih datljev
80 g suhih brusnic
Sladkor v prahu

Rumenjake ločimo od beljakov. 

Beljakoma dodamo žlico sladkorja in ju stepemo v trd sneg. Rumenjakoma dodamo žlico sladkorja in smetano in stepamo toliko časa, da dobimo kremasto homogeno maso. 

Postopoma stepenim rumenjakom dodajamo sneg beljakov in jih počasi vmešamo vanje, da dobimo rahlo zmes.

V ponvi stopimo maslo in na hitro popražimo narezane mandlje.

V ponev vlijemo maso, po njej posujemo narezano suho sadje in spečemo na zmernem ognju. Nato testo obrnemo in spečemo še na drugi strani, da dobi zlato rjavo barvo.

Praženec raztrgamo na manjše kose, še malo popečemo in odstavimo.

Cesarski praženec obvezno postrežemo še vročega posutega s sladkorjem v prahu. Neobvezno pa damo poleg še skodelico vročega čaja :) Pa uživajte... 


Ni komentarjev:

Objavite komentar