sreda, 3. junij 2015

Ohcetni keksi

Ravno prav toplo za obleko brez rokavov in moje najljubše sandale z visoko peto. Prijeten svež zrak v senci visokih, mogočnih dreves…šumenje potoka…Idealen energetski kraj za duhovno poroko.

Sanjarjenje ustavi naglo vprašanje:«A ti ne boš nič jedla, pa pila? A imaš penino?«

Na vseh poročnih slavjih na katerih sem bila in teh je v preteklosti bilo kar precej, so se v sladki ponudbi predstavljali običajno klasični keksi, z okusom ali brez, z vseh vetrov. Malo od tete, pa mame, pa babice. Nočem kritizirat. Nekaj fantastičnih okusov sem si res zapomnila. Mogoče zato ker nisem t.i. keksar  in me je res težko navdušiti.

Eni keksi pa so mi od lanskega slavja ostali v spominu. V mislih imam basanje in mrzlično gledanje okrog sebe, da me ne bi kdo slučajno opazil. Res smešno in res zelo zelo okusno.

Odločila sem se, da nekako pridem do tega recepta. In sem dobila navodila za pripravo Ohcetnih keksov od moje najljubše svakinje. Njena mama jih je pekla še v časih, ko so živeli na Švedskem.

Ohcetni so zato, ker so se pripravljali  za poročna slavja. Izdelava je malce bolj zahtevna, zato si je treba vzeti čas. Ampak se izplača, ker je rezultat izjemen :) sploh za nas, ki imamo radi orehe :)
Za cca 15 keksov:

120 g moke
120 g masla
3 rumenjaki
3 beljaki
50 g sladkorja
100 g mletih orehov
sesekljani orehi
veliki sladkorni kristali, Perl Sugar ali Sugar Crystals


Iz moke, rumenjakov in zmehčanega masla zgnetemo testo in iz njega naredimo 15 kroglic, ki naj čez noč počivajo v hladilniku.
Naslednji dan pripravimo polnilo in sicer močno stepemo beljake in sladkor. Da dobimo bele vrhove.

Zmesi dodamo mlete orehe in vse previdno zmešamo v homogeno zmes.
Vsako kroglico razvaljamo med dvema peki papirjema in jo namažemo z orehovo maso. 


Testo zavijemo kot zavitek ali kot rogljičke in jih postavimo na pekač obložen s papirjem.


Stepemo jajce in z njim enakomerno premažemo rogljičke, posujemo jih z narezanimi orehi in debelimi sladkornimi kristali.


Namig: Ker je pri nas zelo težko priti do Sugar Pearls (jaz sem uporabila manjše kristale), lahko zadevo zimprovizirate tako, da kupite sladkorne kocke in jih narežete. Vendar pazite, pri tem obstaja možnost, da se vam sladkor v pečici stopi.
Pečemo v segreti pečici na 180 stopinj C , 20 min (pri ventilacijski 160 stopinj, 15 min)

Pečene kekse ohladimo, spravimo v škatlo ali pa takoj pojemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar