četrtek, 11. junij 2015

Hrustljavčki

Pečica dela non-stop…še sreča, da je Bosch-eva, najboljša in deluje kot urca :) Odločila sem se, da ji dam malo premora in se lotim mojih presnih dobrot, Snedkov in Hrustljavčkov.

Hrustljavčki so majhni za dva grižljaja veliki, sladki kupčki, mešanica sadja in temne čokolade…skratka, božanski. Na takšnih in drugačnih zabavah jih vedno ponudim, kot welcome bite, cocktail posladek ali sladki prigrizek ob kavici. Prisotni so vedno in požanjejo veliko mero občudovanja, tudi s strani brbončic, ne samo oči.

Zelo preprosti so za izdelavo, pazljivi morate biti le pri pravilnem temperiranju čokolade, sicer v nasprotnem primeru ne bodo hrustljavi in svetleči, ampak mehki, topeči in sivi.
Torej, poglejte blog članek o Temperiranju čokolade oz. če na hitro povzamem…70% temne čokolade počasi stopimo nad parno kopeljo. Voda se NE SME dotikati posode ali priti v stik s čokolado. Temperatura stopljene čokolade ne sme preseči 50 stopinj!!! Odstavimo posodo in vanjo stresemo preostalo drobno narezano čokolado ter mešamo, dokler se vsi koščki ne stopijo.  Pri tem ves čas spremljamo temperaturo. Ko le-ta doseže 31 stopinj, je primerna za »oblikovanje«.

Zdaj pa veselo na delo….




Za cca 40 kosov:

200 g kandiranega ananasa
80 g mandljev
2 jedilni žlici rozin
300 g temne čokolade
koruzni kosmiči za posip


V ponvi (brez maščobe) prepražimo mandlje ter jih na grobo nasekljamo. Tudi ananas in rozine grobo nasekljamo.





Čokolado stopimo po principu, ki sem ga opisala zgoraj in vanjo dodamo vse sesekljane sestavine ter dobro premešamo.




Z dvema čajnima žličkama oblikujemo majhne porcije, ki jih polagamo na peki papir.

Hrustljavčke posipamo s koruznimi kosmiči.





Počakamo, da se strdijo (če smo pravilno stopili čokolado, se bo to zgodilo v naslednjih 5 minutah, pri običajni sobni temperaturi), potem pa jih ponudimo ali pa shranimo v celofan vrečke.

Ni komentarjev:

Objavite komentar