ponedeljek, 8. junij 2015

Bezgov sirup

Ko smo se lani preselili, smo poleg hiše urejali tudi okolico…urejanje vrta in brežin, ravnanje, košenje, rezanje, sajenje…in dilema kaj z bezgovimi grmi. Nekaj smo jih zaradi jemanja prostora odstranili, enega, najlepšega pa pustili in ta mi je letos še kako prav prišel. 

Drevo polno nežnih, svetlo pastelno rumenih socvetij, ki krasijo brežino s svojo lepoto in dišečim vonjem.

Iz bezgovih cvetov lahko v kulinariki pripravimo marsikaj, če je le um zadosti odprt in neobremenjen…

Med klasična koriščenja zagotovo spada sušenje cvetov za čaj in zdelovanje aromatičnega sirupa, ki ga lahko uporabimo za različne sladice. Marsikdo ne ve, da ima bezeg ogromno zdravilnih lastnosti, zato so ga včasih imenovali zdravilna skrinjica kmečkih ljudi. Tej pozitivni, energetski rastlini bi se morali tudi dandanes prikloniti in jo bolj spoštovati.

Iz svežih, zdravih, velikih cvetov sem se odločila narediti sirup, klasičen napoj, ki je lahko kot pijača ali pa izhodišče za marsikatero novo jed…





25 velikih bezgovih cvetov
3 litre vode
3 kg sladkorja
50 g citronske kisline
3 bio limone
(količino lahko tudi razpolovite)




Cvetovi bezga morajo biti čisti, lepi in sveže nabrani. Za 24 ur jih namočimo v 3 litrih vode.
 Lonec s cvetovi damo na štedilnik, dodamo sladkor in narezane limone ter kuhamo 10 min.





Odcedimo in dodamo citronsko kislino.

Pripravimo čiste, vroče, sterilne steklenice in vanje nalijemo še vroč sirup ter zapremo z zamaškom.

Ko se sirup v steklenicah ohladi in fizika naredi svoje (potegne zamašek »noter«) so pripravljene za shranjevanje v hladnem in temnem prostoru, že odprte steklenice pa hranimo v hladilniku.


Jaz sem pripravila osvežilno pijačo z mineralno vodo…včasih tako zelo prija…




Ni komentarjev:

Objavite komentar