Ko smo se lani preselili, smo poleg hiše urejali tudi
okolico…urejanje vrta in brežin, ravnanje, košenje, rezanje, sajenje…in dilema
kaj z bezgovimi grmi. Nekaj smo jih zaradi jemanja prostora odstranili, enega,
najlepšega pa pustili in ta mi je letos še kako prav prišel.
Drevo polno nežnih,
svetlo pastelno rumenih socvetij, ki krasijo brežino s svojo lepoto in dišečim
vonjem.
Iz bezgovih cvetov lahko v kulinariki pripravimo marsikaj,
če je le um zadosti odprt in neobremenjen…
Med klasična koriščenja zagotovo spada sušenje cvetov za čaj
in zdelovanje aromatičnega sirupa, ki ga lahko uporabimo za različne sladice.
Marsikdo ne ve, da ima bezeg ogromno zdravilnih lastnosti, zato so ga včasih
imenovali zdravilna skrinjica kmečkih
ljudi. Tej pozitivni, energetski rastlini bi se morali tudi dandanes
prikloniti in jo bolj spoštovati.
Iz svežih, zdravih, velikih cvetov sem se odločila narediti
sirup, klasičen napoj, ki je lahko kot pijača ali pa izhodišče za marsikatero
novo jed…
25 velikih bezgovih cvetov
3 litre vode
3 kg sladkorja
50 g citronske kisline
3 bio limone
(količino lahko tudi razpolovite)
Cvetovi bezga morajo biti čisti, lepi in sveže nabrani. Za
24 ur jih namočimo v 3 litrih vode.
Lonec s cvetovi damo
na štedilnik, dodamo sladkor in narezane limone ter kuhamo 10 min.
Odcedimo in dodamo citronsko kislino.
Pripravimo čiste, vroče, sterilne steklenice in vanje nalijemo
še vroč sirup ter zapremo z zamaškom.
Ko se sirup v steklenicah ohladi in fizika naredi svoje
(potegne zamašek »noter«) so pripravljene za shranjevanje v hladnem in temnem prostoru,
že odprte steklenice pa hranimo v hladilniku.
Jaz sem pripravila osvežilno pijačo z mineralno vodo…včasih
tako zelo prija…
Ni komentarjev:
Objavite komentar