ponedeljek, 12. september 2016

Mascarpone krema z amaretti


V hladilniku me nekaj čaka...Mascarpone krema z Amaretti in mandlji.

Amarette vedno pečen sama, se pa pojavlja pogosto vprašanje, kje se jih da kupiti, če se ti jih ne da pečt. Odgovor: v kakšni italijanski trgovini oz. najbolj dostopni so v Eurospinu. Mandljev liker po prav tako v Eurospinu ali pa (jaz osebno raje) v Leclercu. Za ta recept sem tokrat uporabila Maraschino, kar Hrvaškega ;)

Kdo bi si mislil, da obstaja veliko različic, kako pripraviti okusne mandljeve piškotke Amarette, razpokane, z luknjo v sredini, z "nogico" oz. brez vseh teh lastnosti... Nekakšna italijanska varianta francoskih Macaroons... ali obratno, kdo ve. Morda je vse skupaj naključje, da so sestavine enake, postopek pa je drugačen in Amaretti vsebujejo kanček mandljevega likerja.. mmm. Res so slastni in nastali so (tako kot večina kultnih slaščic) povsem naključno enkrat v renesansi kot trenutni navdih mladega zaljubljenega para. Kako romantično :)

Če pa pridem na bistvo, na mojo slastno sladico iz mascarponeja in amarettov, se morda res ne sliši pretirano romantična, je pa zelo zelo okusna. In ko si po dolgem dnevu privoščiš počitek s svojim dragim na terasi s kozarčkom slastne kreme, pozabiš na kalorije in samo uživaš v okusu in fantastičnem razgledu na dolino...zakaj pa to ne bi moglo biti romantično...






(3 osebe, 20 min+2h hlajenja)


100 g amarettov (mandljevih piškotov)
5 žlic maraschino likerja (višnjev liker )
50 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka
1 jajce
225 g mascarponeja
1 žlica praženih mandljev


Kekse zdrobimo v posodo, jih prelijemo z višnjevim likerjem, premešamo in jih pustimo, da se prepojijo.

V skledo odporno na vročino damo rumenjaka, jajce in sladkor ter jo postavimo na lonec z vročo vodo. Pazimo, da se voda ne dotika posode z jajci in da ne vre.

Z metlico ves čas stepamo jajca in sladkor, da dobimo penasto, gosto zmes. Segrevamo do 65°C, nato odstavimo.

V puhasto jajčno zmes damo mascarpone in dobro premešamo.

Pripravljeni  masi na koncu primešamo še namočene, zdrobljene piškote.

Mascarponejevo kremo razdelimo v tri kozarce in damo v hladilnik za dve uri, da se ohladi in strdi.

Postrežemo jo s praženimi mandljevimi lističi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar