ponedeljek, 19. september 2016

Pita s čokoladnim moussom in toplimi borovnicami


Pita ima v mojem kulinaričnem slovarju prav posebno mesto. Ne morem opisati z besedami, kako preprosto obožujem krhko testo s sočnim sadjem, čokoladno ali skutno kremo, sladko ali slano...
o slastnih pita receptih sem že pisala in ker imam na"lagerju" še veliko slastnih pita zgodb, začnem oz. nadaljujem z lahko pito, ki se skriva pod naslovnim imenom.

Osnovno testo za pito vedno pripravim po istem receptu, spremenim ga le v primeru priprave čokoladne osnove, ko dodam kakav.

Pito z ohlajenim, rahlim čokoladnim moussom sem kombinirala s toplimi (NE vročimi!) borovnicami, ki sem jih btw sama nabirala, tako da sta poreklo in sledljivost 100% znana :)

Zakaj ravno mousse in borovnice? Trenutni navdih, pa zadišale so mi borovnice...nekaj mini modrih sadežev sem imela še v zamrzovalniku in tako je odločitev  padla.









(8 oseb, 2h 30min)


Testo:
500 g moke
250 g hladnega masla
100 g sladkorja v prahu (lahko tudi rjav sladkor v prahu)
Ščep soli
2 jajci


Nadev:
2 jajci
3 žlice rjavega sladkorja
200 g temne čokolade
2 dl sladke smetane

200 g gozdnih borovnic (svežih ali zamrznjenih)


Ročno ali s pomočjo kuhinjskega mešalnika hitro zamesimo testo iz moke, sladkorja, ščepa soli in masla. Ko dobimo drobtine, dodamo še jajca in zgnetemo v testo.

Pripravljeno testo zavijemo v folijo in postavimo na hladno za pol ure.

Pečico segrejemo na 180°C.

Ohlajeno testo na pomokani površini razvaljamo 1 cm debelo in z njim obložimo pekač za pito (premer 26 cm, z robom višine 5 cm).

Na testo damo peki papir in naj vsujemo suh fižol, riž…ali kroglice za peko in slepo pečemo 25 minut.

Papir z vsebino odstranimo s testa in nepokritega pečemo še 5 minut.

Pečeno testo vzamemo s pečice in postavimo na stran, da se popolnoma ohladi.

V večjo skledo odporno na vročino ubijemo cela jajca, dodamo rjavi sladkor in močno zmešamo z metlico, da se speni.

Posodo z jajci in sladkorjem postavimo nad paro in stepamo še naprej, da dobimo gosto, kremno, penasto zmes. Temperatura zmesi mora doseči  70°C, nato odstavimo in ohladimo.

Čokolado narežemo na manjše kose in jo stopimo nad vodno kopeljo.

Stopljeno čokolado počasi vlivamo v spenjeno jajčno maso in mešamo, da dobimo homogeno zmes.

Smetano stepemo do ¾ in jo vmešamo v ohlajeno čokoladno maso, nato pa z njo prelijemo ohlajeno testo.

Pito postavimo v hladilnik za 1 uro, da se ohladi in strdi.

Borovnice stresemo v kozico, jih segrejemo in jih postrežemo ob ohlajeni čokoladni piti.



Ni komentarjev:

Objavite komentar