torek, 20. september 2016

Hruškova pita

Nadaljujem s svojo peko pit...tokrat s hruškami, jesenskimi debeluškami  :)

Priznam, da zna biti tudi jesen sem ter tja tudi zanimiva, čeprav sem ena tistih, ki bi takoj podpisala vremensko pogodbo za "kanarsko" klimo.

Če že ne zaradi vremena, ljubim jesen, ker mi prinese veliko sprememb v kuhinji s svojimi dobrotami.

Jesenski čas nam ponuja svoje sadeže, ki jih je pametno izkoristiti, sploh če se ravnate po načelu "jem sezonsko in lokalno". V to skupino spadam tudi jaz :)  Kuham iz živil, ki nam jih sezona ponuja in sicer iz takih, ki ne prepotujejo pol sveta, ampak takih, ki zrastejo doma ali vsaj v radiju 300 km...in tukaj pridemo do hruške, ki je zrasla nedaleč stran, ki je tu pa tam obtolčena in naseljena z Janezki (beri črvički), skratka natur, eko, bio in še kaj.

Hruška je tak zanimiv sadež. Marsikdaj se znajde v istem "košu"  z jabolkom, vendar sta si zelo različna, kar se najprej vidi v priljubljenosti med jedci...vedno namreč razmišljam, kako naj še drugače pripravim jed, ki vsebuje hruško, kaj novega lahko dodam, s čim se aromatsko najbolj poklopi,...

no, tokrat je zmagala le skromna želja po natur domači piti, brez eksperimentiranja.






(8 kos, 1h 30 min)


testo:
250 g moke
125 g hladnega masla
100 g sladkorja v prahu
1 jajce
Ščep soli


nadev:
1 kg zrelih hrušk
3 žlice rjavega trsnega sladkorja
½ žličke ingverja v prahu


Moko, hladno maslo, jajce in sladkor  na hitro zamesimo, da dobimo homogeno testo. Če je testo presuho, dodamo čisto malo vode.

Testo zavijemo v folijo in ga postavimo v hladilnik za po ure.

Hruške opremo, jih olupimo in narežemo na majhne kose.

Hladno testo razvaljamo na velikost pekača za pite (premer 24 cm)in z njim obložimo pripravljen pekač.

Testo, ki sega čez rob, odrežemo in damo na stran.

Narezane hruške stresemo na pripravljeno testo, jih posujemo s sladkorjem in ingverjem, na vrh pa natrgamo preostanek testa na majhne koščke.

Pito postavimo v pečico za ok. 40 min.


Pečeno pito ohladimo, narežemo na kose in ponudimo.






Ni komentarjev:

Objavite komentar