Ampak, kako je kolač lahko sočen? Beseda kolač zveni že sama po sebi nekako suho...pomisliš na tisti občutek v ustih, ko zmanjka sline in noro hrepeniš po kozarcu vode.
Moj kolač iz ameriških brusnic, dragi moji, ješ absolutno brez dodane tekočine, saj je tako sočen in slasten, da preseneti marsikoga.
In, kdor pridno nabira in zamrzuje slastne poletne sadeže, le-te lahko uporabi še jeseni in uživa v sladicah s poletnim pridihom, medtem ko se dan počasi krajša in moč sonca pojenja.
(6-8 oseb, 1h)
350 g ameriških borovnic (domače, tokrat zamrznjene)
2 jajca
80 g kristalnega sladkorja
80 g masla
Ščep bio vanilijevega sladkorja
80 g rjavega sladkorja
80 ml sladke smetane
130 g moke
1 zravnana žlička sode bikarbone
Borovnice posujemo z rjavim sladkorjem in jih dobro
premešamo.
Pečico vključimo na 180°C.
Pekač za narastke (850-1000ml) premažemo z maslom.
Jajca ubijemo v večjo skledo in jih skupaj s kristalnim
sladkorjem penasto vmešamo.
Maslo stopimo in ga postopoma (po žlicah) dodajamo penasto
stepenim jajcem. Med tem ves čas mešamo.
Na mešanico presejemo moko s sodo bikarbono in vse dobro
premešamo, da dobimo gladko zmes.
Testo zlijemo v namaščen pekač in ga postavimo v pečico.
Po 15 minutah nanj stresemo polovico sladkanih borovnic in
pekač vnemo nazaj v pečico.
Po 25 minutah stresemo na skoraj pečen kolač še preostanek
sladkanih borovnic in pečemo še 5 minut.
Pečen kolač preverimo z zobotrebcem ali je sredica pečena,
nato pa ga odmaknemo in malenkost ohladimo.
Še toplega ponudimo :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar