sreda, 20. april 2016

Rabarbarina pena

"Rabarbarova pena je posladek, s katerim postrežemo po slovesni večerji v zgodnjih pomladanskih mesecih." (vir: moja priljubljena knjiga Zelenjavni vrt :))

Ja, lahko se odločimo za zgodnji večerni posladek, lahko pa za zgodnji popoldanski...mrzlo in rahlo kiselkasto pa si predstavljam tudi poleti...

Zadnjič so me, pri moji tedenski nabavi, ta roza stebla, ki po obliki na hitro spominjajo na zeleno, tako očarala, da sem jih enostavno morala dati v košaro. Po poti sem že razmišljala o rabarbarini piti, zavitku, kompotu ali...

To ni tipičen posladek. Če ste že kdaj jedli katero koli jed povezano z rabarbaro veste, da so sladice rahlo kiselkaste. Priznam, da ni moteče, ampak presenetljivo osvežujoče, zato je super izkoristiti ta recept, kot inspiracijo za kompot ali pri izdelavi sladoleda ali zmrzline.




(6 oseb, 30 min)

500 g rabarbare
120 g sladkorja
30 g masla
Lupinico bio polovice pomaranče
250 ml sladke smetane
1 zravnana čajna žlička bio vanilijevega sladkorja
2 žlici pomarančnega likerja


Rabarbaro operemo in olupimo vrhnji vlaknast ovoj ter jo narežemo na koščke.

Kose rabarbare damo v kozico skupaj z maslom, nastrgano pomarančno lupino in sladkorjem ter počasi dušimo okrog 10 minut, da se rabarbara razkuha.

Kuhano rabarbaro zmešamo s paličnim mešalnikom v gladko kremo in jo ohladimo.

Smetano stepemo do ¾, ji primešamo pomarančni liker in jo vmešamo v ohlajeno rabarbarino kremo.

Rabarbarino peno damo v kozarce in močno ohladimo preden ponudimo.

To spomladansko sladico lahko namesto s pomarančnim likerjem pripravimo  tudi z ingverjem ali jo zamrznemo in ponudimo kot zmrzlino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar