sreda, 13. april 2016

Borovničeva presna tortica s čokolado

Rada pečem in rada imam sladko ( v mejah normale seveda), vendar se mi na vsake toliko časa "zalušta" ena taka surova sladica, ki je ni treba peči in je seveda enostavna za pripravo.

Ker naravna mleka, od lešnikovega, mandljevega, ovsenega, itd, sama pripravljam, so zmleti oreški tisti stranski produkt, ki ostane in je še čisto dober za uporabo, ampak prvo minuto ne veš kaj bi z njim...
Težko je 200 g oreškov pojesti "na suho", zato je fino, če jih vklopiš v kakšno fino jed.

Priprava presnih sladic zagotovo ni edini način, da uporabiš oreške in kako biti v kuhinji racionalen, vendar po navadi kar pripravim kaj finega, presnega, sočnega, takega, da so vsi zadovoljni in zadovoljeni :)

Grobo zmleti lešniki so mi še kako prišli prav pri pripravi surove borovničeve, čokoladne tortice. 





(12 kosov, 20 min+4 h hlajenje)


Podlaga:
200 g lešnikov
150 g datljev
3 žlice stopljenega kokosovega masla


Masa1:
300 g zamrznjenih borovnic (domačih, ameriških,.. mljask)
2 žlici agavinega sirupa
30 g stopljenega kokosovega masla


Masa2:
100 g datljev
3 jedilne žlice vode
50 g kokosovega masla
4 žlice presnega kakava


V močnem mešalniku z rezili fino zmeljemo lešnike, stopljeno kokosovo maslo in datlje v fino gosto maso.

Pripravljeno maso položimo v okrogel model premera 18 cm in jo dobro pritisnemo in poravnamo na dno. Služila nam bo za podlago.

V istem mešalniku zmešamo vse sestavine za maso 2 in jo zlijemo na pripravljeno podlago.

Na koncu pripravimo še maso 1 in sicer borovnice, agavin sirup in stopljeno kokosovo maslo zmešamo v fino kremo in z njo prelijemo čokoladno maso ter dobro poravnamo.

Pripravljeno tortico damo v hladilnik za nekaj ur ali pa v zamrzovalnik, če želimo, da se mase hitreje strdijo.

Strjeni tortici odstranimo tortni obod.

Presno tortico ponudimo s svežimi borovnicami.


Tortico hranimo na hladnem in jo v 3 dneh pojemo. Vendar bo zagotovo prej izginila, ker je res slastna :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar