sreda, 22. marec 2017

Pomarančni marmorni kolač z medom

Saj morda že sami veste, da so pomaranče že v fazi poslavljanja in da je res težko izbrati prave..to pomeni, zares sočne, dišeče, slastne,... za pripravo slastnih dobrot najraje uporabim bio in izkoristim res celo pomarančo. Se pa v zadnjem času nemalokrat vprašam, kje so ali še bolje kam so odšle tiste noro dobre pomaranče, ki sem jih imela priložnost jesti v otroštvu in po katerih je zadišala vsa kuhinja, ko jih je mami prinesla domov...mmm, nostalgija...

Ampak mi smo tukaj in zdaj in kar imamo na voljo tukaj in zdaj izberemo ali pa pač ne.

Ker obožujem sok svežih pomaranč in aromo sveže naribane lupinice, sem se odločila, da za konec te sezone pripravim en sočen pomarančni kolač. In ta ne bo kar en kolač...ta bo marmoriran kolač z medom in pomarančnim eteričnim oljem :)





(6 oseb, 55 min)


35 ml medu
160 g temnega rjavega sladkorja Muscovado
150 g zmehčanega masla
5 kapljic jedilnega pomarančnega eteričnega olja 
150 g moke
1 čajna žlička sode bikarbone
10 g kakava
2 jajci
2 bio pomaranči (lupina in sok)
Kandirana pomarančna lupina za posip


Zmehčano maslo, eterično olje, sladkor in med zmešamo z mešalnikom, da dobimo homogeno maso. (kadar uporabimo eterična olja, jih vedno vmešamo v maščobo, v tem primeru v maslo)

V drugi posodi zmešamo moko  in sodo bikarbono ter vse skupaj presejemo v mešanico medenega masla.

Dobro zmešamo z mešalnikom.

Mešanici dodamo jajci, počasi, enega za drugim in ves čas mešamo. Masa mora postati gladka in homogena.

Med mešanjem dodamo naribano pomarančno lupinico obeh pomaranč in na koncu še pomarančni sok. (brez bojazni, če zgleda mešanica za trenutek sesirjena. S hitrim mešanjem zopet dobimo homogeno maso.)

Polovico mase zlijemo v pripravljen namaščen, ozek, podolgovat pekač.

V ostalo polovico mase presejemo kakav in ga z metlico dobro vmešamo vanjo.

Pripravljeno kakavovo maso zlijemo na maso, ki smo jo najprej pripravili, nato pa z vilicami 
nekajkrat pomešamo, da se obe masi nežno pomešata med sabo.

Pekač damo v pečico  segreto na 170°C za 45 min.

Pečen kolač vzamemo iz pekača in ga ohladimo na rešetkah.


Ponudimo ga s kandirano pomarančo.

mmmm...eno pomladno dobro sladkanje vam želim :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar